ETTEVAATUST Kelmid palusid ohvritel raha viia pakiautomaati või kulleri kätte

BNS
Copy
Politseiauto. Foto on illustratiivne.
Politseiauto. Foto on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest

Alates möödunud nädala lõpust on politseile teatatud neljast juhtumist, kus pettuse ohvrid on viinud raha pakiautomaati või andnud selle üle kullerile, mistõttu politsei palub inimestel olla tähelepanelik ning hoiatada skeemi eest oma lähedasi.

Kurjategijad esitlevad end panga, politsei või mobiilside operaatori töötajana. Kõnes väidab helistaja, et inimese kontol on tekkinud probleem ning selle lahendamiseks tuleb kiirelt tegutseda. Näiteks on öeldud, et pangakontole on ligi saanud võõras inimene või on muudetud inimese telefoninumbrit.

Helistaja veenab inimest oma pangakontolt kogu raha sulas välja võtma ja pakiautomaati viima. Väidetakse, et pangatöötaja viib selle turvalisemale kontole. Samuti teatati juhtumist, kus sooviti inimesega tänaval kokku saada, et ta raha väidetavale pangatöötajale üle annaks.

Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juhi Vjatšeslav Milenini sõnul teevad politseinikud tööd selle nimel, et need kurjategijad kiirelt tabada. «Meil ei ole veel selgust, kas neid pettusi teevad kohalikud või on siia tuldud mujalt. Igal juhul tasub olla kõigil hoolas, sest juhtumeid on mitmeid ning kurjategijad tegutsevad kiirelt,» ütles Milenin.

Ta kinnitas, et politsei, pangad ja ka mobiilside operaatorid ei palu inimestel viia oma sularaha pakiautomaati. «Seega, kui keegi saab kõne, milles öeldakse, et midagi on juhtunud, tuleb kiirelt tegutseda ja lõpuks antakse korraldus ka sularaha viia pakiautomaati, siis katkestage kõne ja teavitage politseid. Tegemist on kurjategijatega, kes kasutavad kõiksuguseid võtteid inimestelt raha välja petmiseks. See on üks neist ja palume sellest skeemist ka oma lähedasi hoiatada,» lausus politseinik.

Esmaspäeval andis Tallinna elanik väidetavale kullerile 7300 eurot. Sama päeva hommikul sai veel üks inimene kõne, kus helistaja tutvustas end Elisa töötajana ja väitis, et inimese lepingut on vaja uuendada. Selleks küsiti inimese andmeid, mille ta telefonitsi ka väljastas.

Peagi sai inimene uue kõne, kus helistaja tutvustas end politseinikuna ja väitis, et eelmises kõnes rääkis avaldaja petturitega. Et väljastatud andmeid ei väärkasutataks, paluti inimesel oma kontolt sularaha välja võtta ja viia see Omniva pakiautomaati. Kannatanu, 69-aastane naine pani pakiautomaadi kappi 10 000 eurot.

Teisipäeval viis üks Tallinna elanik pakiautomaati 20 000 eurot.

Neljapäeval andis 68-aastane mees politseile teada, et viis kolmapäeval 5000 eurot pakiautomaati. Samuti andis 43-aastane naine teada, et talle helistati väidetavalt Tele 2-st ja öeldi, et keegi on tema numbrit vahetanud ning kõne suunati edasi politseinikule, kes osutus petturiks. Naisele väideti, et telefoninumbri muutja tabamiseks kaastakse teda salaoperatsiooni. Ta sai aru, et tegemist pettusega ning lõpetas kõne. Kaotatud raha ei ole inimesed tagasi saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles