Miks me ennast surnuks töötame? Asjatundjad selgitavad: «Kui on pikk sõit ees ja paak tühi, kas mõistlik inimene mõtleb – ma pressin kuidagi gaasiaurude peal Tartuni ära? Ei mõtle. Aga läbipõlev inimene käitub täpselt nii!»

Keda läbipõlemine ohustab? Aus vastus – enamikku meist.

Kes läbipõlemise tundemärke eitab? Sama seis – enamik meist.

«Meie väsisime ära juba tema vaatamisest,» ütleb Maria* toonane kolleeg. See naine tegi üksi ära rohkem tööd kui kaks-kolm inimest kokku. Kuidas ta seda küll suudab? «Aga mul on majandusküberneetiku aju, see töötab täpselt ja kiiresti,» põhjendas naine. Keha andis küll ülekoormusest märku – uni oli rahutu. Ülespiitsutatud aju nõudis tööd ja ahistas oma peremeest nagu süttimisohus kratt.

Loe ka seda: 16-aastaselt emaks saanud naine: «Lahkuminek oli hästi-hästi raske, aga vajalik. See suhe muutis mind megaebakindlaks»

Ühel õhtul töölt tulles leidis toonane elukaaslane Maria toanurgast. Naine oli kägaras looteasendis, kontaktivõimetu, värises... Kuidas sai edukast tipptegijast töövõimetu invaliid? Kuidas iseenda läbipõlemise astet adekvaatselt hinnata, et end mitte tõsisesse ohtu seada?

Nõu annavad psühholoog, koolitaja ja tööõnne uurija Tiina Saar-Veelmaa ning juhtimiskoolitaja, mentor ja pereterapeut Lilian Saage.

Kommentaarid (1)
Copy