Riigireetmises süüdistatav Aivo Peterson võib kandideerida europarlamenti (5)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Aivo Peterson riigireetmise süüdistusega kohtus.
Aivo Peterson riigireetmise süüdistusega kohtus. Foto: Eero Vabamägi

Möödunud aasta mais registreeritud erakond Koos kaalub osalemist Euroopa Parlamendi valimistel ning loodab üheks oma kandidaadiks esitada ka riigivastases tegevuses süüdistatava Aivo Petersoni, kes on praegu vahi all, kirjutab ERR

«Otsustasime esitada ühe kuni kolm kandidaati. Võimalikud kandidaadid on juba oma soovi avaldanud, kuid lõplikku otsust pole veel tehtud. Juhatus kavatseb seda teha lähiajal – ma arvan, et hiljemalt selle nädala lõpus,» ütles erakonna juhatuse liige Julia Smoli teisipäeval. 

«Saatsime valimiskomisjonile päringu, kas Aivo Peterson võiks kandideerida. Ja meile öeldi, et ta võib kandideerida,» lausu Smoli, kelle sõnul on võimalik, et Peterson saab nüüd nimekirja. Ent nende erakonnale on suureks probleemiks kandideerimisel kautsjoni summa.

Ida-Virumaal Vasakpartei ridades kandideerinud Aivo Peterson kogus äsjastel riigikogu valimistel 3968 häält, millega kindlustas Vasakparteile järgmiseks neljaks aastaks riigieelarvest makstava toetuse.

Euroopa Parlamendi valimised toimuvad Eestis 3. juunist kuni 9. juunini. Eesti kodanik võib kandideerida nii riigikogu, kohaliku omavalitsuse volikogu kui Euroopa Parlamendi liikmeks. Euroopa Liidu kodanik võib kandideerida volikogu ja Euroopa Parlamendi liikmeks. Kandideerimiseks peab isik vastama seaduses sätestatud kandideerimisõiguse nõuetele. Riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimistel peab kandidaat olema hääletamisõiguslik ja vähemalt 21-aastane, kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel 18-aastane. Kandideerida ei saa tegevväelane, valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistatud isik, lisaks kuriteos süüdi mõistetud ja vanglakaristust kandev isik. Kui vanglakaristust ei ole pööratud täitmisele (tingimisi vanglakaristus), võib isik kandideerida.

Milles Petersoni süüdistatakse?

Süüdistuse kohaselt abistasid Eesti kodanikud Aivo Peterson ja Dmitri Rootsi 2022. aasta oktoobrist 2023. aasta 10. märtsini Venemaalt saadud suuniste alusel teadlikult ja organiseeritult Venemaad ning Venemaa ametiasutuste ülesandel tegutsenud inimesi Eesti Vabariigi iseseisvuse, sõltumatuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu suunatud vägivallata tegevuses.

Süüdistuse järgi osalesid nad teadlikus mõjutustegevuses, mille eesmärk oli luua Eestis Venemaa välis- ja julgeolekupoliitika narratiive ja propagandasõnumeid toetav poliitiline ühendus. Selle ühenduse kaudu taheti süüdistuse kohaselt luua Venemaale võimalus ohustada Eesti põhiseaduslikku korda, sekkuda Eesti sisepoliitikasse ning mõjutada välispoliitikat.

Samuti abistas Peterson süüdistuse saanud Venemaa kodanikku Andrei Andronovit Eesti iseseisvuse, sõltumatuse ja territoriaalse terviklikkuse vastu suunatud vägivallata tegevuses.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles