Stuudios on Urmas Paet: Lääs ei ole enam nõrk, igasugune löök saab kõva vastulöögi

Urmas Paet
, Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimees
Copy

Selleks, et Euroopa Liidul oleks võimekus teostada enamuse liikmete tahet, tuleks Euroopa Parlamendi väliskomisjoni aseesimehe Urmas Paeti arvates loobuda konsensuse nõudest ja minna üle enamushääletusele.

Ta kinnitab, et Euroopal on nii palju jõukust, rahvast, teadmisi ja võimalusi küll, et suuta oma kaitset korraldada palju paremini kui seni.

„Putinile ja tema lähikondlastele peab kohale jõudma, et see aeg, kui lääs oli nõrk, nagu vahepealsed, peaaegu kolmkümmend aastat, on möödas. Lääs ei ole enam nõrk, igasugune löök saab kõva vastulöögi,“ rõhutab Paet.

Paraku on Lääne- ja Lõuna-Euroopas suhtumine ikka veel selline, et kuigi Venemaa on agressorriik ja Ukrainat tuleb aidata, siis reaalsest ohust Euroopale piisavalt aru ei saada.

„Ma väga tahaks loota, et Venemaa ei pea tegema mingit järgmist õudset sammu selleks, et ka Lääne- ja Lõuna-Euroopa ühiskondadesse jõuaks see teadmine, et Venemaa on oht ja et ta ei pruugi piirduda ainult Ukraina ründamisega,“ selgitab Paet. Ta rõhutab, et tuleb ära unustada jutt, et äkki mõni lääne samm provotseerib Venemaad või Putini režiimi tegema veel seda või teist. “Selle võiks nüüd lõpuks ära unustada," ütles Paet. “Nagu elu on näidanud, Venemaa mingit provokatsiooni ei vaja. Vene režiimi juhid mõtlevad oluliselt teistmoodi kui demokraatlike lääneriikide juhid.”

Paet rõhutas, et Ameerika Ühendriigid on Euroopale kõige olulisem partner selles maailmas. “Ameerika Ühendriikide presidendivalimised avaldavad kindlasti mõju ka Euroopale. Nii et ükskõik, kes seal presidendiks valitakse, tuleb Euroopa poolt teha maksimum, et suhted Ameerikaga oleksid võimalikult tugevad,” lisas ta.

Copy
Tagasi üles