VALIMISKAMPAANIA KULUD Toomi arvates kohtleb ERJK teda teistest halvemini. Oviir lubab, et ka teised eurosaadikud võetakse ette (2)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Kike Rincan / ZUMA Press / Scanpix

Erakondade rahastamise järelevalvekomisjon (ERJK) alustas menetlust keskerakondlasest Euroopa Parlamendi liikme Yana Toomi suhtes. Toom on kuri, miks seda pole tehtud teiste eurosaadikutega, ERJK juht Liisa Oviir lubab, et ka teised võetakse peatselt ette.

Kuigi Euroopa katusparteidele ja -fraktsioonidele ning nende rahastusmudelitele kehtivad üle-Euroopalised regulatsioonid, siis liikmesriikide enda europarlamendi saadikud (MEPid) ja kandidaadid peavad lähtuma oma koduriigis kehtivast õigusruumist. Näiteks, erinevalt enamikest Euroopa riikidest on Eestis keelatud kampaaniarahastamine ning annetuste vastuvõtmine juriidilistelt isikutelt.

Just selle vastu on ERJK etteheite kohaselt eksinud Yana Toom ja võibolla veel nii mõnigi eestlasest eurosaadik. Etteheidete sisu on, et Toomi plakatid, mis justkui on osa tema valimiskampaaniast, on kinni makstud tema kodufraktsiooni Renew Europe'i poolt. Seetõttu algatati Toomi suhtes ka menetlus, mis võib lõppeda sellega, et Toom peab plakatiraha Renewile tagasi maksma.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles