POLINA BARGAN Milei: šokiteraapia ilma eksimisõiguseta (1)

, TÜ üliõpilane
Copy
Argentina president Javier Milei presidendivalimiste eelsel kampaaniüritusel La Platas 12. septembril 2023. aastal.
Argentina president Javier Milei presidendivalimiste eelsel kampaaniüritusel La Platas 12. septembril 2023. aastal. Foto: Natacha Pisarenko / AP / Scanpix

See, mis praegu Argentinas toimub, on eksperiment, mida on huvitav jälgida, kuid tõenäoliselt ei tahaks me seejuures olla tavaliste argentiinlaste nahas. Need reformid meenutavad «šokiteraapiat», mida viidi läbi pärast Nõukogude Liidu kokkuvarisemist Ida-Euroopas. Nagu ka toonase «šokiteraapia» puhul, mis mõnes riigis õnnestus, kuid teistes läbi kukkus, näitab ainult aeg, kuidas lõpeb Argentina majanduslik eksperiment, kirjutab riigiteaduste ja majandusteaduse teise kursuse tudeng, Polina Bargan.

Kolm kuud tagasi sai Argentina presidendiks libertaar ja anarhokapitalist Javier Milei. Rahva poolt oli see üsna ebatavaline valik, arvestades tema ekstsentrilisi tempe ja provokatiivseid avaldusi, mille hulka kuulus lubadus lõhkuda keskpank ja luua turg elundite ostmiseks ja müümiseks. Miks valisid argentiinlased sellise presidendi? Mida ta on suutnud oma esimese paari kuuga saavutada?

Selle huvitava kandidaadi võit presidendivalimistel ei ole juhuslik – viimase saja aasta jooksul on Argentina ajalugu olnud pidev vaesus ja kõrge inflatsioon. Samas ei ole see alati nii olnud. Eelmise sajandi esimestel aastakümnetel oli Argentina maailma kümne kõige arenenuma riigi hulgas, kui arvestada SKTd inimese kohta. Pool Buenos Airese elanikkonnast koosnes Lääne-Euroopa eri piirkondadest pärit sisserändajatest, majandus kasvas ja jõukus näis olevat lõputu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles