POSTIMEHE EURODEBATT 2024 Kandidaadid näevad õigusriigi probleeme ikka väga erinevalt (1)

Postimees
Copy

Tartu Ülikooli raamatukogu konverentsisaalis sai eile avapaugu veebitelesari «Postimehe eurodebatt 2024», kus arutleti õigusriigi teemal.

Kohal olid Helle-Moonika Helme (EKRE), Tanel Kiik (SDE), Lauri Laats (KE), Hanah Lahe (RE), Irja Lutsar (Eesti 200) ja Eero Raun (PP). Debatti juhtisid ajakirjanikud Ulla Länts ja Evelyn Kaldoja. Eesti valib endale seitse esindajat Euroopa Parlamenti 3.–9. juunini toimuvatel valimistel.

Kuidas te näete õigusriiki?

Helme: Oleme väga paljudes printsiipides õigusriigist kaugenenud, nii Eestis kui ka Euroopa Liidu (EL) tasandil. Võimude lahusus ja et kõigile oleks tagatud õiglane kohtlemine – ei ole ammu enam nii.

Laats: Kas inimene tunneb ennast turvaliselt-kaitstuna, kas usaldab institutsioone, kas saab kätte sotsiaalsed teenused – need on asjad, mille inimesed mulle välja tõid. Komplektina need toimivadki.

Raun: Ühiskonnakord, mis kaitseb eraomandit ja kodanikke. See saab selgeks siis, kui õigusriigi vastu paneme ebaõigusriigi, kus on haldusvõimu otsused, mida vastavalt omasuvale tehakse. Mitte kunagi pole õigusriik sada protsenti saavutatud, vaid alati tuleb proovida, et see oleks võimalikult suur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles