Rohelised kavatsevad pöörduda europarlamendi valimiste kautsjoni pärast riigikohtusse

Postimees
Copy
Evelyn Sepa sõnul kavatsevad rohelised pöörduda valimiskautsjoni suuruse tõttu riigikohtusse.
Evelyn Sepa sõnul kavatsevad rohelised pöörduda valimiskautsjoni suuruse tõttu riigikohtusse. Foto: Taavi Sepp

Erakond Eestimaa Rohelised, kelle esitatud europarlamendi valimiste kandidaatidest registreeris vabariigi valimiskomisjon esmaspäeval vaid kaks, kavatseb pöörduda valimiskautsjoni suuruse tõttu riigikohtusse.

«Pidades silmas Eesti inimeste sissetulekuid – tegelikke sissetulekuid –, siis see välistab väga paljude inimeste reaalse võimaluse olla nendel valimistel valimisõiguse teostaja,» ütles rahvusringhäälingule Eestimaa Roheliste kaasesimees Evelyn Sepp.

Vabariigi valimiskomisjoni juht Oliver Kask ütles, et roheliste nimel pöördus valimiskomisjoni poole advokaat, kellel ei olnud volikirja esitatud, väitega, et kautsjoni selline nõue sellises suures summas on põhiseaduse vastane ja ebaproportsionaalselt suur.

«Selle taotluse just volikirja puudumise tõttu jätsime tähelepanuta,» ütles Kask.

Evelyn Sepp kirjutas teisipäeval sotsiaalmeedias, et rohelisi esindavad Lindeberg Legal advokaadid ning tema väitel oli advokaadil roheliste volikiri olemas.

«Seega ennekuulmatu ja piinlik! Ma päriselt ka ei usu oma silmi, sest see toimub minu Eestis!? Meenutan, et selles taotluses oli ka soov tühistada ebamõistlikult suur kautsjoninõue kui piirang, mis ei saa olla oma suuruse tõttu eesmärgipärane ja mõistlik. Kes ei tea, siis nõuab riik selleks u 3,5 kuu netopalka (mediaani) ühe kandidaadi kohta,» kirjutas Evelyn Sepp.

Tema sõnul tundus see olevat põhjendatud ja vajalik vaidlus. «Aga et valimiskomisjon üritab meid sellises kohas ja selliste võtetega rajalt maha joosta, rikkudes ise seadust ... Ei kommentaari! Ma tõesti ei ole süvariigi usku inimene, aga no on sedamoodi juba küll. Kui juba stardis on selline trügimine, siis milleks üldse valimised!? Hääletage parem kohe koalitsiooninõukogus ja jagage need seitse heapalgalist piletit Brüsselisse omavahel välja!» kirjutas Sepp.

Vabariigi valimiskomisjon jättis esmaspäeval registreerimata ka Erakond Eestimaa Rohelised 7 kandidaati, sest nende eest ei olnud tasutud kautsjonit. Erakond Eestimaa Rohelised tasus kautsjoni vaid kandidaatide Evelyn Sepp ja Rasmus Lahtvee eest ja need kandidaadid registreeriti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles