Mihhail Kõlvart nimetas Moskva patriarhaadist lahkumist usuvahetuseks. Ekspert: see ei vasta tõele (6)

Anastasiya Tido
, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
01.05.2021, Tallinn. Ülestõusmispüha ettevalmistused Lasnamäe kirikus ja Nevski katedraalis.
01.05.2021, Tallinn. Ülestõusmispüha ettevalmistused Lasnamäe kirikus ja Nevski katedraalis. Foto: Madis Veltman

Tänaseks on arutelu Moskva patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku (MPEÕK) staatuse ümber teravalt politiseerunud. Õigeusu ekspert selgitab, kas valitseva patriarhaadi vahetamine on usuvahetus, nagu väitis saalitäiele inimesi Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart 29. aprillil Vene kultuurikeskuses toiminud poliitüritusel.

Aktiivne arutelu MPEÕK staatuse üle sai alguse Moskva patriarh Kirilli avalikest sõnavõttudest sõja ning Putini režiimi toetuseks. Aja jooksul on ta jõudnud ka mitme rahva suveräänsust eitava nn Vene maailma kontseptsiooni avaliku propageerimiseni. Esmaspäeval kuulutas riigikogu suur enamus Moskva patriarhaadi kui institutsiooni Vene agressiooni ja režiimi toetajaks, mis tähendab sisuliselt, et otseside selle organisatsiooniga on defineeritud kui oht Eesti riigi julgeolekule.

Siseminister Lauri Läänemets on nimetanud Eesti õigeusukiriku kuulumist Moskva patriarhaadi alla sobimatuks ning palunud kirikul lahkuda selle alluvusest omal käel, vastasel juhul läheb siseministeerium kohtusse, et taotleda MPEÕKiga seotud juriidilise isiku sundlõpetamiseks. Täna arutletaksegi aktiivselt terve MPEÕKi või selle koguduste võimalikku eraldumist Moskva patriarhaadist kas täieliku autonoomina saavutamise või Konstantinoopoli patriarhaadiga liitumise teel.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles