TRAAGILINE KAMPAANIAVIDEO Tänavune eurovalimiste üldkampaania on ehitatud vägivallale lähiajaloos

Postimees
Copy

«Tead, Robin, mind ei pruugiks täna siin olla. Ma oleksin pidanud surema 17. juunil 1940,» kõlavad sünged avasõnad tänavuste europarlamendi valimiste kampaaniavideos.

See on neljaminutiline videopõimik, kus Teist maailmasõda ja järgnenud kümnendite vägivalda kogenud eurooplased pöörduvad noorte sugulaste poole. Klipi mõte on koputada uue valijapõlvkonna südametunnistusele, et nood ei võtaks demokraatiat iseenesestmõistetavalt.

«Mu ema sai surma, kui minu kaitsmiseks mu peale viskus,» jätkab avasõnad öelnud eakas prantsuse daam. «Kui sa näed 12-aastaselt, kuidas su ema sind kaitstes sureb, ei lähe see meelest.»

«Timișoaras lasti noori inimesi katedraali ees maha,» jutustab vanem rumeenlanna.

«Minu isa saadeti Auschwitzi ja mõrvati seal,» jätkab sealtsamast vanema mehe lugu. «Ema andis mind ära, teades, et ta ei pruugi mind enam iial näha. Mul polnud onusid ega tädisid. See oli minu arust kummaline. Ka vanavanemaid polnud. Kõigil teistel olid vanavanemad. Minul polnud kedagi.»

Kokku osaleb klipis 54 inimest, kaks iga liikmesriigi kohta: vanemad inimesed ja nende noored saatjad, enamasti lapselapsed. Põhitegelased on Soomest, Tšehhist, Saksamaalt, Hispaaniast, Prantsusmaalt, Lätist, Itaaliast, Hollandist, Poolast ja Rumeeniast,

Video režissööriks on taanlanna Mette Carla. See on dubleeritud või subtitreeritud (Eesti puhul viimast) ELi 24 ametlikku keelde ja lisaks veel luksemburgi, belgiaflaami, austriasaksa, soomerootsi, katalaani, baski, galeegi, valencia ja türgi keeltesse.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles