Hiina suursaadik kutsus Juku-Kalle Raidi Tiibeti pärast vaibale (8)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Dalai-laama eestlaste kingitud nokatsiga. Kõrval seisab riigikogu Tiibeti toetusrühma esimees Juku-Kalle Raid.
Dalai-laama eestlaste kingitud nokatsiga. Kõrval seisab riigikogu Tiibeti toetusrühma esimees Juku-Kalle Raid. Foto: Dalai-laama Eriesindaja Sonam Frasi

Hiina suursaadik Eestis Guo Xiaomei soovib kohtuda riigikogu liikme, riigikogu Tiibeti toetusrühma esimehe Juku-Kalle Raidiga (Eesti 200). Kohtuda soovib ta silmast silma ning arutada eelmisel kuul toimunud Tiibeti eksiilvalitsuse külastuse üle. «Mitte ükski maailma riik ega valitsus ei ole kunagi tunnustanud «Tiibeti iseseisvust»,» kirjutas Hiina suursaadik.

«Kirjutan selle kirja, et väljendada oma muret Teie Xizangiga seotud tegevuse pärast, sealhulgas ka Teie hiljutise visiidi üle XIV dalai-laama ning «Tiibeti pagulasvalitsuse» «ministrite» ja «Tiibeti parlamendi» juurde, ning et anda mõningast tasakaalustatud informatsiooni,» kirjutas Xiaomei Raidile. 

Ta märkis, et Xizang on iidsetest aegadest olnud Hiina territooriumi lahutamatu osa. 13. sajandist on Xizang tegelikkuses kuulunud Hiina Yuani (1271–1368), Mingi (1368–1644) ja Qingi (1644–1911) dünastia keskvalitsuse võimu alla. «Enne Hiina Rahvavabariigi loomist 1949. aastal ja sellele järgnenud Xizangi rahumeelset vabastamist 1951. aastal oli Xizang Hiina Vabariigi keskvalitsuse võimu all. Mitte ükski maailma riik ega valitsus ei ole kunagi tunnustanud «Tiibeti iseseisvust»,» kirjutas Xiaomei. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles