Euroliit kehtestab pankurite boonustele lae

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa seaduseloojad lähevad pankurite boonuste kallale
Euroopa seaduseloojad lähevad pankurite boonuste kallale Foto: Scnapix

Lähtudes avalikkuse pahameelest pankurite töötasu üle kavandavad Euroopa kõrged seadusloojad piiranguid, mis ei lubaks boonustel ületada põhipalga numbreid.

Märgina Brüsseli karmistuvast joonest koostavad Euroopa Parlamendi liikmed parasjagu uute «lagede» jooniseid, mis lisanduksid bloki värsketele kapitalireeglitele.

Samal ajal on Euroopa Pangandusjärelevalve Asutus (EBA) paljastanud tohutud kõikumised boonuste tasemetes – nagu ka karjuvad erinevused ELi palgareeglite rakendamisel, mis piiravad boonuste koheselt väljamakstavat sularahakogust 25 protsendiga kogusummast.

EBA avastas, et regioonis keskmiselt oli boonuste suhe palgast tippjuhtide puhul 122 protsenti ja riskivõtjatel nagu maakleritel 139 protsenti.

Ühes riigis oli aga maaklerite vastav protsent 313, ühe asutuse puhul aga tippjuhtide boonuste tase 429 ja teistel töötajate oma 940 protsenti palgast.

Europarlamendi põhiläbirääkija Othmar Karas andis eile mõista, et liikmesriikidelt kavatsetakse nõuda «üks-ühele» boonustemäära.

Et plaan jõustuks, tuleb see riikidega eraldi kokku leppida – mis võib minna raskeks, kuna viimased on tavaliselt jäikade reeglite suhtes ettevaatlikud.

Üks pangandussektori insaider tunnistas aga, et praeguses poliitilises kliimas on sellistele uutele initsiatiividele «raske vastu seista».

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles