Vea tõttu arestiti enam kui saja inimese pangakontod

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaat.
Pangaautomaat. Foto: Egert Kamenik

Vigase tarkvaramuudatuse tõttu täitemenetlusregistris saadeti nädalavahetusel pankadele ekslikult 124 konto arestimisakti. Praeguseks on viga parandatud ja ekslikult edastatud arestid tühistatud.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse direktori Mehis Sihvarti sõnul viidi nädalavahetusel täitemenetlusregistris läbi parandustöid, mille eesmärk oli kõrvaldada möödunud nädalal tekkinud probleem registri aeglusega. Paigaldati vigane tarkvara muudatus, mis põhjustas ekslike arestimisaktide edastamise Swedbanki ja SEB panka.

«Arestimisakti tulemusena kannab pank arestitud summa täituri kontole, kõnealused aktid edastati aga täiturite poolt juba lõpetatud toimikutest, mis tähendab, et raha ülekandmiseks polnud alust,» selgitas Sihvart.

Kokku edastati pankadele 124 ekslikku aresti, millest küll mitmed olid tehtud sama isiku suhtes.

Sihvart kinnitas, et kõik ekslikult edastatud arestid olid pankades eilse seisuga tühistatud ning probleemist on teavitatud kõiki asjaosalisi kohtutäitureid, nii et raha laekumisel kantakse see viivitamatult isiku kontole tagasi.

«Vabandame siiralt kõigi nende inimeste ees, kellele süsteemi viga ebamugavusi põhjustas, ning kindlasti võtame nendega, kes eksituse tõttu kannatasid, ka otse ühendust. Hüvitame loomulikult ka selle kahetsusväärse juhtumiga isikutele tekkinud varalise kahju põhjendatud ja tõendatud ulatuses,» ütles Sihvart.

Tulevikus selliste vigade vältimiseks viiakse sisse tööprotsessi muudatus, kus analoogsete muudatuste korral kontrollib muudatuse toimimisloogikat enne muudatuse paigaldamist vähemalt kaks inimest, et tuvastada sarnaseid puudulikke olukordi.

Täitemenetlusregister tagab ülevaade kohtutäiturite menetluses olevatest täiteasjadest, kajastab andmeid täitemenetluse käigus tehtud toimingute kohta, kogub täitestatistikat ja võimaldab andmeid ja dokumente elektrooniliselt edastada.

Elektrooniline arestimissüsteem on täitemenetlusregistri ja krediidiasutuse infosüsteemi või teiste huvitatud osapoolte vahel loodud infokanal, mis tagab võlgniku konto ja selle arestimise kohta elektrooniliselt info edastamise krediidiasutusele ning võimaldab teha päringuid konto olemasolu ja saldo kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles