Suri GULAGi romaanide autor

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aili Helmi üks teostest.
Aili Helmi üks teostest. Foto: www.raamatukoi.ee

Üleeile suri Tallinnas Hilja Rüütli, kes koos Helmut Tarandiga kirjutas nõukogude vangilaagritest romaani, mille käsikirjad õnnestus 70-ndatel salaja Rootsi toimetada, kus need ka Aili Helmi varjunime all ilmusid.

Hilja Rüütli sündis 18. aprillil 1921. aastal. 1944. aastal oli ta Tartu rindel soomepoiste pataljoni sanitar. 1945. aastal Rüütli arreteeriti ja saadeti Vorkuta vangilaagrisse, kus ta viibis 1955. aastani.

Ta kirjutas koos Helmut Tarandiga tetraloogia nõukogude vangilaagritest. Romaani käsikiri toimetati väikestel lehtedel salaja Soome ja sealt saadeti postiga edasi Rootsi, kus need ilmusid.

Tetraloogia esimene raamat «Kuradil ei ole varju» (Lund 1979) kirjeldab naisvangide elu Patarei vangalas 1946. aasta. «Vägivallamaa» (Lund 1982) kujutab samade tegelaste saatust Vorkuta vangilaagris. Kolmas osa «Režiim - see kõlab uhkelt» (Lund 1984) kujutab naisvangide saatust Vorkutas aastatel 1949 kuni 1953. Tetraloogia viimane osa «Kirjad pimeduses» ilmus pagulaslehes Vaba Eestlane järjejutuna 1983. ja 1984. aastal. See kujutab vangide elu pärast Stalini surma, epiloogi tegevus toimub Tallinnas.

Tetraloogia kolm esimest osa ilmuvad selle aasta mais ühiste kaante vahel.
Rüütli oli Eesti Meditsiiniõdede Seltsi asutajaliige ja pikki aastaid ka esinaine.

Hilja Rüütli vangiaastate mälestusi kasutas Imbi Paju oma filmis «Tõrjutud mälestused», aga ka Mati Talvik ja Indrek Kangur oma dokumentaalfilmis Eesti vangla».

1996. aastal andis Lennart Meri talle riigivapi II klassi teenetemärgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles