Euroopa Kohtu otsus: ettevõtjailt ei saa suhkrutrahvi nõuda

Ines Kuusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrutrahv.
Suhkrutrahv. Foto: Mihkel Maripuu

Eile avaldatud Euroopa Kohtu eelotsus kinnitab, et kuna Eesti liitumise hetkeks Euroopa Liiduga ei olnud üleeliigsete laovarude kohta kehtivaid piiranguid puudutavat infot avaldatud riigikeeles Euroopa Liidu Teatajas, ei saa riik üleliigsete suhkruvarudega seonduvat suhkrutrahvi ettevõtteilt sisse nõuda.

Euroopa Kohus langetas 12.07.2012. a otsuse, milles leidis, et ettevõtjatelt ei saa üleliigse laovaru tasu nõuda, kuivõrd Euroopa Liidu määrused olid nõuetekohaselt Euroopa Liidu Teatajas eestikeelsetena avaldamata ning ei olnud seega kohustuslikud, teatas Maksumaksjate liit. Eesti siseriiklik õigus seda puudust paraku samuti ei kõrvaldanud.

Kohus rõhutab, et liidu administratsioon ei täitnud kohustust tagada, et kogu acquis communautaire oleks ühinemise kuupäeval kõigis liidu ametlikes keeltes kättesaadav ning sellest asjaolust tulenevaid negatiivseid tagajärgi ei saa jätta liikmesriigis üksikisiku (või ettevõtja) kanda.

Euroopa Kohtu eelotsus käib võivarude kohta AS Pimix ladudes, kuid üleliigsete laovarude määrused on identsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles