Mitmed Eesti tuntud toidud valmivad piiri taga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti toidukaupu ostukorvi ladudes ei tea ostja sageli, et tegelikult on need valmistatud välismaal.
Eesti toidukaupu ostukorvi ladudes ei tea ostja sageli, et tegelikult on need valmistatud välismaal. Foto: Toomas Huik

«Eelistage eestimaist,» soovitavad toiduainete tootjad ja poliitikud. Tegelikult on osa tuntud Eesti tootjate kaupadest tehtud hoopis võõrsil.

Kui Eesti toodete patrioot valib poes näiteks Kalevi suhkruvaba šokolaadi, Mesikäpa küpsised või Alma lastejogurtid, siis ostab ta võõrsilt pärit toorainest ja piiri taga valmistatud kaupa.

Kalevi turundusdirektor Anne Tääkre kinnitab, et lõviosa ehk 98 protsenti nende toodangust  valmib siiski Eestis. «Mujal toodetud maiustused oleme lisanud oma tooteportfelli sooviga pakkuda tarbijatele mitmekesisemat valikut, teistmoodi maitseelamusi või näiteks eriomadustega maiustusi nagu seda on lisatud suhkruta šokolaadid,» selgitas ta.

Tääkre sõnul on tegemist toodetega, mida praegu ei ole võimalik Kalevis toota või nõuaks nende valmistamine ebamõistlikult suuri investeeringuid. Turundusdirektori sõnul valitakse kõik allhanketooted väga hoolikalt – et maitse sobiks siinsetele tarbijatele ning kvaliteet vastaks Kalevi rangetele toiduohutuse nõuetele.

«Praegu on kõige populaarsemad allhankemaiustused Rootsis toodetavad Mesikäpp Dops küpsised, kuid Kalevi mahte arvestades saame kõnelda kindlasti mitte mitmetest, vaid üksikutest uudistoodetest,» nentis Tääkre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles