Québecis tulid võimule iseseisvuse pooldajad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parti Québécois toetaja rõõmustamas  valimistulemuste üle.
Parti Québécois toetaja rõõmustamas valimistulemuste üle. Foto: SCANPIX

Kanada ainsas prantsuskeelse enamusega Québeci provintsis toimunud valimiste tulemusena hakkab sealset valitsust juhtima Kanadast lahkulöömist pooldav erakond.

Kuigi lõplikke valimistulemusi veel pole, on selge, et viimase üheksa aasta jooksul võimul olnud liberaalid jäid vasaktsentristlikule erakonnale Parti Québécois selgelt alla. Viimase liidrist Pauline Marois´st saab tõenäoliselt esimene provintsi naispeaminister, kuid veel pole selge, kas ta hakkab juhtima enamus- või vähemusvalitsust.

Viimane on oluline silmas pidades ka asjaolu, et vähemusvalitsuse korral on erakonnal raske läbi suruda kava uue iseseisvusreferendumi korraldamiseks. Viimati toimus säärane rahvahääletus 1995. aastal, kui sõltumatuse poolt hääletas 49,42 ja vastu 50,58 protsenti valijaist.

Uudisteagentuuri AFP andmetel leidis eile pärast separatistide valimisvõidu selgumist provintsis aset ka üks vahejuhtum, kui relvastatud mees tappis Marois´i võidukõne ajal inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles