Venemaa kaitseb kardetud relvaärimeest

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor But.
Viktor But. Foto: Reuters / Scanpix

Vene välisministeerium mõistis täna hukka lääne meedia «rünnakud» relvakaupmehe Viktor Bouti (But) vastu, kelle juhtum tekitavat pingeid USA-Vene suhetes.


Tais eelmise aasta veebruaris tabatud Bout üritab praegu igal võimalikul moel takistada enda väljaandmist USA võimudele, kes süüdistavad teda relvade salaveos konfliktitsoonidesse mitmel pool maailmas, vahendas AFP.

Moskvale ei meeldi mehe kohta kohalikus ja maailma meedias avaldatud artiklid, kuna need olevat eelarvamuslikud. «Nende artiklites on meie kaasmaalane, kelle süüd pole kohtus kinnitatud, juba kuulutatud kurjategijaks,» ütles ministeeriumi pressiesindaja Andrei Nesterenko ajakirjanikele.

«Me leiame, et sellised rünnakud on selgelt provokatiivsed ning lükkavad Bouti juhtumit juriidilisest sfäärist poliitilisse, mõjutavad kohtu tegevust ja tekitavad uusi pingeid nii Vene-Tai kui ka Vene-USA suhetes.»

Maailma meedias juba enne vahistamist «surmakaupmeheks» tituleeritud endine GRU polkovnik Bout oli üks tagaotsituimaid relvakaupmehi, sest ta müüs neid väidetavalt paljudele sissirühmitustele, teiste seas ka terroriorganisatsioonile Al-Qaeda.

Bout tabati mullu Bangkokis, kui ta üritas müüa relvi Colombia vasakpoolse sissirühmituse FARCi võitlejateks maskeerunud USA narkovastase võitluse agentidele. Tadžikistanis sündinud venelane ise eitab oma süüd ning kinnitab vaid legaalse õhutranspordi äri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles