Venemaa naftatulud kahanevad poole võrra

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene asepeaminister Igor Setšin.
Vene asepeaminister Igor Setšin. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Moskva saab tänavu nafta müügist ilmselt kaks korda vähem raha eelarvesse kui mullu, tunnistavad võimud, kuid ka tulevikus jääb Venemaa majandus sõltuvaks energiakandjate ekspordist.


Rossija telekanalil täna esinenud asepeaminister Igor Setšin tunnistas, et kui mullu saadi nafta eest neli triljonit rubla, siis tänavu prognoositakse selleks arvuks veidi üle kahe triljoni, vahendas Interfax.

«Selle aasta eelarves on arvestatud nafta prognoositud hinnaga 41 dollarit. Selline hinnaprognoos - 41 dollarit barrelilt - annab tuluks eelarvesse umbes 2,1 triljonit rubla. Eelmisel aastal oli see number 4 triljonit,» tõdes asepeaminister programmis «Vesti nedeli».

Setšin märkis, et tulude kahanemine on tingitud märkimisväärsest hinnalangusest, aga valitsuses tehakse tema sõnul tööd täiendavate tulude leidmiseks. Seetõttu ei kardeta ka eelarveolukorra tõsisemat halvenemist.

Kui asepeaministrilt küsiti, kas ka näiteks kümne aasta pärast sõltub Venemaa majandus endiselt naftast ja gaasist, vastas too jaatavalt. «Jah, see on kindel sõltuvus. Kuid see tähendab ka kindlaid võimalusi meie maale,» arvas ta. «Muide, nimelt just tänu nendele võimalustele loodi kulla- ja valuutareserv, nn julgeolekupadi. Mis võimaldab nüüd meie ettevõtetel jagu saada kriisi ilmingutest,» lisas ta samas.

«Kuid kui rääkida minu unistusest, siis ma unistaksin, et kümne-viieteist või ehk kahekümne aasta pärast töötleksime me toornaftat vaid oma ettevõtetes, jätaksime endale lisamaksumuse, tootes uut kaupa, panema turule oma tarbijatele seda kaupa, mis vastab kõige rangematele standarditele, nõuetele ja parameetritele, mida nõutakse turul,» lisas asepeaminister samas.

Setšini sõnul on nafta üks vähestest likviidsetest kaupadest turul. «Seda nõutakse, seda tarbitakse, vaatamata nõudluse teatud langemisele. Probleem on hinnaga, aga ma rõhutan - likviidsus on sajaprotsendiline. See on kaup, mida võetakse maailmaturul vastu ja mida meilt maailmaturg ootab. Ning ma kinnitan teile - me anname seda kaupa.»

Vene asepeaminister juhtis tähelepanu asjaolule, et nafta- ja gaasisektori ettevõtted annavad poole Venemaa riigieelarve tuludest ning nende abil investeerimisprogramme hoides antakse tööd sidusettevõtetele ja tarnijatele, viimaste puhul on aga nüüd kõige olulisem ära kasutada seadmete ja tooraine odavnemist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles