SEB: eraisikud peaksid valima jõukohase elustandardi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pankurid soovitavad ostuhullust piirata. Pildil hullud päevad Stockmannis.
Pankurid soovitavad ostuhullust piirata. Pildil hullud päevad Stockmannis. Foto: Peeter Langovits

SEB pank soovitab inimestel olla oma tulude-kulude suunamisel mõistlikult ettevaatlikud ja valida jõukohane elustandard, sest majanduslangus kestab ja töötus suureneb.


SEB panga juhatuse esimees Ahti Asmann ütles, et midagi traagilist töötuse mõningane kasv siiski kaasa ei tohiks tuua. Palgakasv küll pidurdub, kuid perede reaalsissetulekud oluliselt ei kahane, sest inflatsioon väheneb.

Pangajuht soovitas inimestel olla praeguses olukorras siiski mõistlikult ettevaatlikud, mitte elada üle võimete ja säästa. Samuti soovitas ta rohkem kasutada kindlustamist. «Praegu kindlustame küll oma auto, aga inimesi, kes selle sees, me ei kindlusta,» sõnas ta.

Uute laenude intressimarginaalid küll tõusevad, kuid positiivne on, et euribor ja toorainete hinnad langevad. Neile, kes soovivad endale eluaset soetada, on kinnisvarahindade alanemine aga hea uudis.

Asmanni sõnul on inimeste rahaliste säästude suurus kasvanud ja valmisolek säästmiseks täiesti olemas. Emori uuringu järgi pidas säästmist oluliseks kümnest leibkonnast üheksa, mis on väga hea näitaja.

Samas ei ole säästusid omavate perede hulk kasvanud ja suur osa omab säästusid vähem kui kahe kuupalga ulatuses. Üldse omab sääste vaid 60 protsenti Eesti elanikest.

Asmann ütles, et teda teeb murelikuks see, et alla 3500 krooni suurust sissetulekut omavate inimeste hulgas on laenukoormus tõusnud ligi 40 protsendini, aga sellise sissetulekuga pole võimalik laene teenindada. Halb uudis on seegi, et 80-90 tuhat inimest on võtnud SMS-laenu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles