Kaaslaste peksuvideo pani tüdruku keerulisse seisu

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdrukud filmisid, kuidas peksid klassis oma kaaslast
Tüdrukud filmisid, kuidas peksid klassis oma kaaslast Foto: Internet

Eesti avalikkust eile šokeerinud Valga koolikiusamise video ohver, eluraskustega harjunud südamlik koolitüdruk peab toimunu tõttu alustama kooliteed uues kodulähedases õppeasutuses.

Skandaalsel videol koolikaaslaste peksu taluva 12-aastase ohvri meeleseisundit ja taolisesse situatsiooni sattumise asjaolusid suudavad mõista vaid need, kes tüdruku eluga lähemalt kursis on. Seetõttu peab Postimees õigeks selles juhtumis kannatanuks oleva tüdruku elu keerukaid nüansse viisakuse piires avalikustada.

Selle tüdruku üleskasvatajaks on tema rohkem kui seitsmekümne aastane vanavanaema. Südamlik ja alles hiljuti veel täiskohaga tööl käinud naine, kellele kohalik omavalitsus pole saanud seaduslikku lapse eestkosteõigust vormistada vaid seetõttu, et eakal naisel võib kasvueas tüdruku pidurdamine ja halbadest ahvatlustest kõrvale hoidmine osutuda lihtsalt ülejõu käivaks ülesandeks.

Nii jõuti vanavanaemaga kaks aastat tagasi ühisele seisukohale, et tüdrukul oleks parem õppida kodukohast kaugele jäävas Valga Jaanikese Koolis. Õppeasutuses, mis pakub eluga kimpus õpilastele nõustamisteenust ja kohapeal püsivat elamisvõimalust. Nädalavahetustel käis tüdruk kodus. «Neil on vanavanaemaga väga lähedane ja tõeliselt südamlik suhe,» ütleb pere üks tugiisik.

Esimesel aastal läks tüdrukul koolis normaalselt. Probleeme, millest kaaslaste suhtes usaldav tüdruk oleks maininud, ei olnud. Tal tekkisid koolis oma sõbrannad jms. Ent tänavuse kooliaasta alguses olukord muutus.

Mõned koolikaaslased hakkasid tüdrukut kiusama ning ära kasutama. Kergekujulise reaalsustaju puudega (antud sõnal ei ole siin kontekstis halvustav tähendus - RB) tüdruku puhul võidi tajuda, et soovi korral võib ta teha asju puhtalt seetõttu, et teistele meeldida ja nendega koos olla.

Tõsi, tüdruk on öelnud, et ta isegi pole kaaslaste kiusamise süüst puhas. Ta tunnistab, et on koolis mõnda kaaslast kiusanud. Nii näiteks sai üks tüdrukute vaheline konflikt alguse sellest, et keegi võttis ära poisi jope. Juhuslikult meeldis see poiss aga seda pealt näinud teisele tüdrukule, kes otsustas sekkuda. Ühesõnaga – üsna tavapärane põhikooliealiste laste nääklemine.

Ent see, mida on näha eelmisel nädalal internetti üles laetud ja sealt edasi levinud koolikiusu videol, ületab siiski kõik tavamõistele vastuvõetava kiusu piirid. Laupäeva, 6. oktoobri õhtul kooli õpilaskodus salvestatud videol on näha ärritunud tüdrukuid, sest kiusatav pole täitnud lubadust neile sigarette tuua. Karistuseks selle eest saab ohver seitsme minuti jooksul erineval moel füüsiliselt karistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles