Pariis: väed võivad lahkuda Afganistanist kavandatust kiiremini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius
Prantsusmaa välisminister Laurent Fabius Foto: SCANPIX

Prantsuse lahingüksuste lahkumine Afganistanist võib toimuda «veidi kiiremini kui kavandatud» ning jõuda lõpule enne detsembri lõppu, ütles Prantsuse välisminister Laurent Fabius eile.

Fabius andis Prantsuse telekanalile BFM intervjuu Kabuli külastades.

«Me saame öelda, et see (vägede väljaviimine) toimub hästi ning ma isegi arvan, et see toimub isegi veidi kiiremini kui ette nähtud,» ütles ta. «Me oleme öelnud, et (2012. aasta) detsembri lõpuks, kuid ma arvan, et see juhtub veidi varem.»

Prantsuse välisminister märkis, et «mõned mehed jäävad» Afganistani, vastutades peamiselt varustuse äratoomise ja Afganistani armee koolitamise eest, kuid lahingüksuseid enam ei jää.

Prantsusmaa ühines NATO koalitsiooniga 2001. aasta lõpus ning on alliansi juhitavates Rahvusvahelistes Julgeolekuabijõududes (ISAF) suuruselt viies kontingent.

Enne valimisvõitu tänavu mais lubas president François Hollande kiirendada Prantsuse vägede kojutoomist, et see jõuaks lõpule veel 2012. aastal - aasta enne esialgu kavandatud tähtaega ning kaks aastat enne NATO vägede täielikku lahkumist.

Praegu teenib Afganistanis umbes 2550 Prantsuse sõjaväelast, aasta tagasi oli neid 4000. Afganistani-missioonil on surma saanud 88 Prantsuse sõdurit.

«Väed ei saa igavesti Afganistani jääda,» ütles Fabius. «Afgaanid peavad üle võtma.»

Fabius kohtus Kabuli külastades Afganistani presidendi Hamid Karzai ning ISAF-i vägede komandöri, kindralleitnant Olivier de Bavinchove'iga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles