Afganistani presidendivalimised toimuvad 2014. aasta 5. aprillil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Hamid Karzai
Afganistani president Hamid Karzai Foto: SCANPIX

Afganistani presidendivalimised toimuvad 2014. aasta 5. aprillil, teatas sõltumatu valimiskomisjoni esimees Fazel Ahmad Manawi täna.

Manawi sõnul toimuvad samal ajal ka provintsivalimised.

Teist ametiaega riigipea kohal olev Hamid Karzai ei saa vastavalt põhiseadusele enam kandideerida.

Karzai tagasivalimist 2009. aastal varjutasid arvukad süüdistused pettuses, järgmiste valimiste usaldusväärsust peetakse proovikiviks riigi stabiilsusele pärast NATO vägede lahkumist 2014. aastal.

Rahvusvaheline Kriisirühm (ICG) hoiatas oktoobri algul, et Kabuli valitsus võib NATO vägede lahkumise järel kokku variseda, eriti kui presidendivalimistel esineb ulatuslikke rikkumisi.

Eelmisel nädalal teatas Afganistani valitsus, et ei luba presidendivalimiste järelevalvekomisjoni välismaalasi, mis võib valimiste usaldusväärsust õõnestada.

Karzai ütles, et välismaalaste osalemine valimiskaebuste komisjonis on «vastuolus Afganistani suveräänsusega», andes mõista, et viieliikmelise komisjoni kaks praegust välismaalasest liiget tagandatakse. Karzai esindaja Aimal Faizi kinnitas, et välismaalased on sellegipoolest teretulnud valimisi vaatlema, ehkki valitsus suudab tagada õiglased valimised.

Karzai on olnud Afganistani ainus valitud riigipea alates USA 2001. aasta invasioonist, ning levivad kartused, et riigipea võib üritada valimistega manipuleerida, et teha oma mantlipärijaks mõni liitlane, tõenäoliselt üks vendadest.

«Karzai paistab olevat rohkem huvitatud omaenda võimu säilitamisest kui poliitilise süsteemi usaldusväärsuse ja riigi pikaajalise stabiilsuse tagamisest,» ütles ICG analüütik Candace Rondeaux. «On oht, et Karzai peamiseks prioriteediks saab kontrolli säilitamine kas otseselt või usaldusväärse asemiku kaudu.»

2009. aasta valimistel kogus eksvälisminister Abdullah Abdullah esimeses voorus 30 protsenti häältest, kuid oli Karzai toetajate pettusesüüdistuste tõttu sunnitud teises voorus osalemisest loobuma. Abdullah ütles aasta algul AFP-le, et pole veel otsustanud, kas uuesti kandideerida, kuid lisas, et «üle poole mu südamest ütleb, et võiksin olla kandidaat».

Afganistani naisõiguslane parlamendisaadik Fawzia Koofi on öelnud, et kandideerib, kui on lootust vabadele ja õiglastele valimistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles