Sõna «neeger» seadis ohtu tööpakkumise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma blogi nüüdseks kustutanud Kristjani sõnul on «Koodineeger» sõna, mida aeg-ajalt programmeerijate suust kuuleb.
Oma blogi nüüdseks kustutanud Kristjani sõnul on «Koodineeger» sõna, mida aeg-ajalt programmeerijate suust kuuleb. Foto: Repro

Läbirääkimised Londonis asuva maineka tarkvarafirmaga ThoughtWorks jooksid Eesti ettevõtte jaoks umbe, kuna Eesti firma üks töötajatest oli kasutanud oma blogis sõna «neeger».

Kui tarkvaraarendaja Kristjan (kuna Kristjan ja tema firma ei soovi, et neid hakataks seostama rassistliku maailmavaatega, palusid nad oma nime mitte avaldada – toim.) viis aastat tagasi blogi pidama hakkas, otsustas ta sellele nimeks anda «Koodineeger», inglise keeles «Codenigger».

«Koodineeger on levinud kohalik sõnakõlks eelkõige Eestis, kohalike tarkvaraarendajate seas,» põhjendas ta oma valikut. Koodineegri all mõistetakse isikut, kes tegeleb päevast päeva programmeerimisega. «Need, kes seda sõna vahel kasutavad, kaasaarvatud mina, ei mõtle selle all kellegi halvustamist või diskrimineerimist,» oli ta Suurbritannia ettevõtte hoiakust üllatunud. «Tegemist on täiesti lihtsa ja tavalise kohaliku sõnaga, mida aegajalt erinevate programmeerijate käest kuuleb.»

Viimane sissekanne blogisse tehti paari aasta eest ja see puudutas salasõnade turvalisust. Siis asus Kristjan tööle Eestis tegutsevasse rahvusvahelisse ettevõttesse ja blogimine jäi ajapuudusel soiku. Erinevatesse suhtluskeskkondadesse pandud lingid blogile aga jäid.

Sel sügisel jäi Eestis tegutsev tarkvaraettevõte silma ThoughtWorksile, kes parajasti otsis oma kliendi jaoks koostööpartnerit konkreetse tarkvaraprobleemi lahendamiseks.

ThoughtWorksi esindajad tegid Eesti ettevõtte ja selle töötajate kohta tavapärase taustauuringu. Jõudes  Kristjani blogini oli selge, et koostööst asja ei saa. Sõna «nigger» kasutamine välistas igasugused edasised läbirääkimised.

ThoughtWorksi esindaja Simon Brunning põhjendas sellist otsust ettevõtte rahvusvahelise töötajaskonnaga: «On väga raske võtta keskkonda, kus töötab ka mustanahalisi inimesi töötaja, kes kasutab sõna «neeger». Olgu ta nii hea kui tahes. Ka kõik teised töötajad saavad ju aru, et tegu on solvanguga, mis sellest, et mitte nende enda vastu suunatuga.»

Brunningu sõnul on ThoughtWorksis nulltolerants igasuguse rassismi suhtes. «Ma saan aru, et kõnealune töötaja ei pruugi olla iseenesest rassist ja võib-olla ta ei pidanudki silmas soovi kedagi solvata, kuid me teavitasime teda, et sõna on äärmiselt solvav,» selgitas Brunning ja lisas, et kuna Kristjan ei kõrvaldanud oma blogist sõna «neeger», ei mõistnud ta tõenäoliselt, et tegemist on äärmise solvanguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles