Ansip: Reformierakond ei eita probleeme erakondade rahastamisel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Peaminister Andrus Ansip kinnitas valitsuse pressikonverentsil, et tema juhitav Reformierakond ei eita probleeme erakondade rahastamisel, millele rahandusminister Jürgen Ligi lisas, et teiste raha annetamist on toimunud kõigis erakondades.
 

«Ei ole mina kunagi eitanud taoliste skeemide võimalikkust. Vastupidi, kui hakkate minu reaktsioone meenutama, siis päris esimene intervjuu, mille ma lennujaamas andsin, puudutas taoliste rahastamisskeemide võimalikkust. Eitust ei tasu mulle külge pookida,» ütles Ansip.

Samas küsimusele, kas Meikari jutt oli siis tõsi, vastas ta resoluutselt: «Ei, Meikari jutt kindlasti ei olnud tõsi. Meikar valetas kindlasti, selles ei ole minul küll mingit kahtlust ja samasugusele tõdemusele jõuti kriminaalasja lõpetamise määruses, et ei ole mingisugust alust väita, et Meikar on rääkinud tõtt. See, mida keegi usub või ei usu, on tema uskumise küsimus. Väidan, et konkreetses asjas Meikar valetas. Lugege määrus korralikult läbi, rida-realt, ja jõuate samasugusele järeldusele nagu mina.»

Rahandusminister Jürgen Ligi lisas: «Mina usun, et teiste raha annetamist on olnud kõigis erakondades. On olnud Reformierakonnas, on olnud Isamaas, on olnud Res Publicas,» sõnas minister.

«Võiks rääkida ka sellest, et teiste raha annetamised on seadusega keelatud 2011. aastast. Kõik varasemad seaduseregulatsioonid on olnud vähemütlevad ja elu ise on palju keerulisem. Elu ise on selline, et tõepoolest, sõbrad ja sugulased toetavad üksteist, annavad üksteisele laenu ja ei ole üldse olematud sellised juhtumid, kus tõepoolest annetatakse seda raha ka erakondadele. Varem ei ole sõnaselgelt öeldud, et see annetus peab olema oma vara hulgas – kusjuures majandusinimesena ma ei tea, mida see «oma vara hulgas» tähendab, kui ma sugulaselt saan laenu, et valimiskulusid katta,» rääkis rahandusminister.

Ansip vaidles vastu ka väitele, justkui eitaks Reformierakond probleemi. «Me näeme väga paljusid probleeme, mitte ainult ühte. Kui probleemiks on erakondade rahastamine, siis olgu kõigile teada, et see seadusandlus on praegu muutmisel – kui asjaga tegeldakse, ei saa see tähendada probleemi eitamist.»

Reformierakonna liige Kaja Kallas kirjutas eile oma blogis, et temal tekkis Reformierakonna rahastamist puudutava menetluse protokolle lugedes asjast arvamus, mis «ei toeta erakonna poolt valdavalt esitatud seisukohta.» Samas pole tema hinnangul kogu juhtum saanud poliitilist lahendust. «Tegeletakse erakondade rahastamise küsimuste ülevaatamisega ja see on hea, aga poliitilist lahendust ei ole. Seni kuni erakond eitab probleemi olemasolu, ei saa seda lahendust ka tekkida,» ütles Kallas.

Andrus Ansip ütles valitsuse pressikonverentsil, et pole Kaja Kallase blogi lugenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles