Ligi: erakorraliste valimiste idee on ebasiiras ja selle korraldamine kallis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: TV3

Reformierakonna aseesimees ja rahandusminister Jürgen Ligi nimetas sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna algatatud ideed kutsuda esile erakorralised valimised kalliks ja ebasiiraks sammuks.

Ligi sõnul on erakorraliste valimiste hind ühiskonnale kõrge. «Mitte ainult järjekordsed valimiskulud, vaid ka külmutatud palgad, pensionid ja toetused, halvenenud majanduskeskkond ning valimistüdimus,» ütles Reformierakonna aseesimees BNS-ile. Ta lisas, et jutt sügavast kriisist on ülespuhutud ja ebasiiras.

«Selle taga tuleb näha parteilist huvi püüda sogases vees kala ning teeselda tegevust. Keskerakonna ja rahvaliidu hüüdlausetega on keeruline hoida oma reitingut pikalt, samuti on protestirühmad ohuks opositsiooni häältele ja ühtsusele,» märkis Ligi. «Stabiilsus ja nelja-aastane valimistsükkel on suur väärtus, parteide päevahuvidest palju suurem. Paari aastaga ei teki ei uusi ideid ega ilmu uusi tegijaid.»

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) teatas esmaspäeval, et Eesti on jõudnud sügavasse poliitilisse kriisi, millest väljapääsuks on erakorraliste valimiste korraldamine. SDE juhatus võttis esmaspäeva õhtul vastu avalduse, milles kutsub üles korraldama erakorralisi valimisi.

«Valitsuse pikaajaline soovimatus ja suutmatus suhelda vabakonna ja sotsiaalpartneritega, võimuparteide võimetus tajuda ühiskonna ootust ausama ja avatuma valitsemise järele ning Reformierakonna rahastamisskandaali ajal Eesti inimeste hulgas valdavaks saanud veendumus, et valitsuse ja riigikogu liikmed valetavad teadlikult oma valijatele, on paisanud Eesti poliitika ühte sügavamasse kriisi iseseisvuse taastamise järel,» seisab avalduses.

SDE hinnangul sunniksid ennetähtaegsed riigikogu valimised muutuma parlamendierakondi ausamaks ja avatumaks ning annavad võimaluse praegu riigikogusse mittekuuluvatele poliitilistele jõududele ning kodanikeühendustele.

«Sotsiaaldemokraadid on veendunud, et erakorraliste riigikogu valimistega puhastub Eesti riigi juhtimine neist poliitikutest, kes on iseennast ja Eesti riiki valetamise ja ülbitsemisega häbistanud. Samas toovad uued valimised riigikogusse tänasest suurema visioonide ja arvamuste paljususe,» seisab erakonna avalduses.

SDE ettepanekuga ühines esmaspäeval ettevaatlikult ka Keskerakond, kes toetab ideed kutsuda erakorralised valimised esile järgmise aasta riigieelarve tagasilükkamise kaudu. Kui parlament ei suuda 2013. aasta riigieelarvet vastu võtta märtsiks, toimuvad põhiseaduse kohaselt erakorralised parlamendivalimised.

«Antud hetkel pole IRL-il küll põhjust seda toetada,» ütles BNS-ile Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) riigikogu fraktsiooni esimees Kaia Iva. Tema sõnul on «aeg selliseks protsessiks ebasobiv». Ta märkis, et riigikogus on praegu arutlusel nii riigieelarve kui ka mitmed olulised seadused ning erakorralised valimised lükkaksid nende vastuvõtmise mitu kuud edasi. Iva tõi esile, et mitmed seadusemuudatused on sellised, mis «parandaksid SDE viidatud probleeme». «Need muudatused tuleb läbi arutada ja ellu viia,»sõnas ta.

Riigikogu Demokraatide ühenduse hinnangul ei ole erakorralised valimised lahendus, kuid peaminister Andrus Ansip peaks võtma vastutuse.

«Erakorralised valimised ei lahenda riigi ja rahva tänaseid probleeme, vaid lükkab need veelgi kaugemale,» ütles Demokraatide ühenduse esimees Rainer Vakra. Tema sõnul külvaksid erakorralised valimised ebastabiilsust, mis ei tule kasuks riigile kui tervikule. Samuti ei lahenda erakorralised valimised näiteks erakondade rahastamist ega elektrihinna tõusu.

«Demokraadid teevad sotsiaaldemokraatidele ettepaneku kaaluda peaministri ja seega kogu valitsuse umbusaldamist,» lisas Vakra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles