Ilusalongi autojuht juhtis suurt narkoäri

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Jermolajev eile kohtus otsust ootamas, selja taga paistab mehe tšetšeenist sõber Sergei Džavakjan.
Andrei Jermolajev eile kohtus otsust ootamas, selja taga paistab mehe tšetšeenist sõber Sergei Džavakjan. Foto: Politsei

Tallinna narkoäri üks võtmetegija Andrei Jermolajev peab Harju maakohtu eilse otsusega minema kaheksaks aastaks vangi, eelnevalt prokuröriga peetud kokkuleppemenetluse läbirääkimistel nõustus mees maksimaalselt lühiajalise šokivangistusega.

Ametlikult ilusalongi autojuhina töötav Andrei Jermolajev (33) tuli eile kohtusse pealtnäha heatujulisena. Tal oli põhjust loota kohtust õigeksmõistvat otsust. Põhja ringkonnaprokuratuuril olid tema kui narkoäri võtmeisiku suhtes vaid kaudsed tõendid – telefonikõned hüüdnimedega ja mehe kohtumiste analüüs.

Ent otsus, mis Jermolajevile ette loeti, oli otsekui külm dušš – reaalselt kaheksa aastat vangistust. Ehkki kohtust välja kõndis Jemolajev veel vaba mehena, on tema maapakku minek vähetõenäoline. Sellega kaotaks ta vahi alt vabanemiseks riigile makstud 42 000 eurose kautsjoni.

Tallinna narkoäris hulgimüüjate varustajana tuntud Jermolajevi vahelevõtmine oli Põhja prefektuuri narkogrupile otsekui kirss tordil. Jermolajevi loo harutas politsei koos prokuratuuriga lahti hulga telefonikõnede salvestisi ja toimunud kohtumisi analüüsides.

Varem kahel korral uimastikuriteo ja ebaseadusliku relvaga seoses karistatud mees oli varasemast õppinud - ta ise vältis otsest kokkupuudet müüdava uimastiga ja telefonikõnesid nendega kauplevate isikutega ei pidanud.

Jermolajev võeti kümneliikmelisest uimastijõugust kinni viimasena, tänavu 29. veebruaril. See juhtus hetkel, kui ta oli Toyota LandCruiseriga teel Narva suunas. Autost saadi kätte 15 500 eurot sularaha. Ehkki politsei peab seda uimastiostuks mõeldud rahaks, väitis mees, et kavatses selle Narvas investeerida kalaärisse.

Järgnes läbiotsimine mehe Muuga eramus. Majas, mis ametlikult on vormistatud Jermolajevi tuttava nimele. Mehele, kes väidab, et tasub pangale 700 eurost eluasemelaenu ja lubab Jermolajevil seal lihtsalt tasuta elada. Faktist et majaomanik ise samal ajal Lasnamäel üürikorteris elab, võib lugeja omad järeldused teha.

Kodu läbiotsimisel said politseinikud üllatuseks kätte ebaseadusliku püstoli TT. «Jermolajev põhjendas selle olemasolu enesekaitsevajadusega. Kui küsisin, et miks tal seda autos sularaha Narva vedades siis endaga kaasas polnud, vastas ta, et hädaolukorras kavatses ta ennast kaitsta maadlusvõtetega,» räägib Põhja ringkonnaprokurör Taavi Pern.

Prokuröri sõnul on Jermolajevi elustiil ilmselges vastuolus tema pere ametlike sissetulekutega. Seetõttu tuli ilusalongi autojuhina töötades 240 eurost palka saanud Jermolajevil selgitada tema autost leitud raha päritolu. Mehe väitel laenas selle raha talle tuttav.

Politsei seda juttu uskuma ei jäänud ja Jermolajev võeti vahi alla. Vabadusse pääses ta hiiglasliku 42 000 eurose kautsjoni vastu. Selle kokkusaamiseks kulus paar nädalat, mille jooksul tegid mehe tuttavad Jermolajevi ema pangakontole sissemaksed seni, kuni summa kokku sai.

Oktoobris andis Põhja ringkonnaprokuratuur uimastiäris süüdistatuna kohtu alla kümme isikut. Üheksa neist läksid kohtus kiiresti kokkuleppekaristusele. Ainsana jäi narkoäris eitavale seisukohale Jermolajev.

Ta tunnistas vaid relva omamist ja oli seetõttu oli kokkuleppena nõus maksimaalselt poole aastase vangistusega. Iga karistusmäär ülespoole ei tulnud Jermolajevi puhul kõne allagi. Ent kohus mõistis eile mehele eile kaheksa aastat reaalset vangistust. See on vaid pool aastat vähem, kui ringkonnaprokurör Perni küsitud karistus.

Sellest, kuidas täpselt narkopolitsei mehe süü tõendas, loe Postimehe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles