Lihula elanikud kardavad politseita jäämise pärast

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lihula elanikud on nördinud, et linnast kaob konstaablipunkt ning kardavad, et edaspidi võib esineda rohkem avaliku korra rikkumisi ja ka omakohut.

«Kahju, et politseijaoskond ära kaob. Ääremaa ääremaastub veelgi,» on Lihula elanik Kaie veendunud. «Pättidel algab hea elu. Alkoholijoobes inimesed teevad igasuguseid asju ja kui oma piire ei tunnetata, siis ei ole enam kedagi, kes neil silma peal hoiaks.»

Nimelt pole alates 1. detsembrist Lihula konstaablipunktis enam kohapeal ühtegi politseinikku, vaid politsei tuleb sinna 50 kilomeetri kauguselt Haapsalust.

«Haapsalust on väga pikk maa. Võibolla läheb edaspidi rohkem omakohtuks, kes teab,» lausub Kaie. «Kardan küll, et midagi sellist juhtub.»

«On päris jube mõelda, et kui helistan politseisse, siis saadetakse Haapsalust politsei, kes jõuab kohale, kui kõik on möödas.»

«Mõelge, kui suur on Hanila vald, Virtsu, Lihula – kuidas ei ole ühte politseiniku terve maakonna lõuna osa peale?» imestab pensionär Marta Kokelmaa. Tal ei ole usku ka vallavalitsuse ideesse riputada üles kaamerad.

Konstaablipunkt Lihulas.

«Kaamerad pannakse käidavatesse kohtadesse, aga küll ulakad leiavad nurgataguseid, kus pahandust teha,» on ta kindel. «Minu meelest peaks igal pool olema üks politseinik, kes vahel öisel ajal ja hilisõhtutel ringi käib ja poisikesed koju ajab.»

Lihula noortemajas töötav Kadi Liik on samuti mures noorte pärast.

«See on väike koht, kus mitte midagi ei toimu ja siin on noori, kel pole midagi teha, lõhuvad asju ja otsivad tegevust,» seletab ta. «Sellepärast ma arvan, et Lihulas võiks kohapeal olla vähemalt üks politseinik, kes korda hoiaks.»

Ta tunnistab, et seni on politsei abi vähe vaja läinud.

Pensionär Marta Kokelmaa imestab, miks piirkonda ei suudeta politseinikke tuua.

«Aga kui teinekord on vaja, siis on päris jube mõelda, et helistan politseisse ja saadetakse Haapsalust politsei, kes jõuab kohale, kui kõik on möödas,» sõnab Liik. «Usun, et nii mõnigi on selle üle õnnelik ning avalikus kohas joomine ja noorte suitsetamine hakkab nüüd silma paistma.»

Lihula elanik Maks Ost on veendunud, et kõige tähtsam on turvalisus ja kui meil seda pole, siis oleme kõik õnnetud. «Praegu enam ei julge öösel välja minna,» sõnab ta.

Lihula konstaablipunkt teenindab 5000 inimest Hanila ja Lihula vallas. Konstaablipunkti küll päris ei suleta, kuid sinna jääb teeninduspunkt, kus võetakse inimesi vastu kord nädalas.

Lihula noortemajas töötav Kadi Liik on mures, et kui pole politseid, on noori raskem korrale kutsuda.

«Jätame Lihulasse ühe ruumi, mida hakkab politsei kasutama vastuvõtu- ja tööruumina nii nagu vajadus tekib,» ütles Haapsalu politseijaoskonna juht Margus Kaldma, kelle sõnul on muudatus tingitud sellest, et töötajaid on liiga vähe. Praegu töötab Lihulas üks menetleja ja üks spetsialist.

«Menetleja läheb lähiajal raseduspuhkusele ja kuna spetsialist, kes ei ole politseiametnik politseilisi ülesandeid täita ei saa, siis oleme sunnitud töö ümber korraldama,» lisas Kaldma. «Alaliselt Lihulasse politseinikke ei jää. Nädalas korra käib piirkonnapolitseinik vastuvõttu tegemas.»

Samas pole kohapeal olnud piirkonnapolitseiniku juba aasta aega.

«Ma usun, et kohalikud inimesed pole seda märganudki,» märkis Kaldma. «Politseiline teenus on seal tagatud, Haapsalu konstaablid käivad Lihula piirkonda teenindamas.» Politsei tuleb Haapsalust Lihulasse umbes 25 minutiga.

Piirkonnapolitseiniku ametikoha brutopalk on 594 eurot ja Kaldma sõnul ei ole see piisav motiveerimaks väljastpoolt Lihulasse tööle tulema.

Konstaablipunkt Lihulas.

«Täna me väljast kedagi Lihulasse ei leia,» ütles Kaldma. «Oleme otsinud nende hulgast, kes seal kunagi on kohapeal politseinikuna töötanud, kuid ei leia kedagi. Keegi ei ole nõus politseisse tagasi tulema, vaid on asunud teenistusse ärisektoris.» Otsingud siiski jätkuvad.

Samas ei näe Kaldma Lihula konstaablipunktiga seotud muudatuses mingisugust tragöödiat, kuna Läänemaa on üks turvalisemaid paiku.

«Lihulas on politsei olemas ja on olnud kogu aeg,» kinnitas ka Risti konstaablijaoskonnas töötav piirkonnavanem Kiur Klippberg, kelle vastutusalla jääb ka Lihula. «Töö on tehtud kogu aeg ja inimeste turvalisus pole kannatanud.»

Risti konstaablijaoskonna piirkonnavanem Kiur Klippberg.

Klippberg tõi näiteks, et kriminaalpolitsei ja korrakaitsepolitsei teenindavad Lihulat edaspidi täpselt samamoodi ja käivad seal sama tihedalt. «Kui avastamisprotsent on praktiliselt 100 protsenti Lihula vallas, siis ei saa rääkida, et tööd ei tehta või inimeste turvalisus oleks kahjustatud,» märkis ta.

Klippberg rääkis, et kui on n-ö kuumemad ajad, üritused või nädalalõpp, siis planeeritakse ette, kui palju ja kuhu patrulle saadetakse. «Ei ole ju mõtet saata patrulli kuskile, kus pole mitte midagi ja inimesed magavad,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles