Parlament jätkab eelarvemuudatuste hääletamist teisipäeval

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogus jäi ka tänasel istungil pooleli riigieelarve eelnõu teine lugemine, mida opositsiooniline Keskerakond on alates eile pärastlõunast kõigi võimalustega venitanud, eelarvearutelu jätkub järgmisel teisipäeval.

Nagu eile alustas Keskerakond ka tänase istungi venitamist arupärimiste esitamisega. Keskfraktsiooni liikmed andsid üle kokku 20 arupärimist, milleks kulus kolmveerand tundi. Seejärel asus parlament taas läbi vaatama riigieelarve eelnõule esitatud muudatusettepanekuid, mille hääletamise eel võttis opositsioonipartei kümne minuti pikkuseid vaheaegu. Sadakonnast muudatusest jõudis riigikogu istungite lõpuks läbi hääletada 54.

Riigieelarve arutelu alustas parlament juba eile kella 18.50 ajal, olles eelnevalt tagasi lükanud ühe ja vastu võtnud neli eelnõu. Juba nende eelnõude arutelul kasutasid keskerakondlased tavalisest aktiivsemalt oma õigust esitada ettekandjatele küsimusi, osaleda läbirääkimistel ja võtta hääletuste eel ka vaheaegu.

Eelarvearutelu käigus tuli rahanduskomisjoni esimehel, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluval Sven Sesteril vastata kolm tundi opositsioonisaadikute küsimustele, seejärel sai läbirääkimisteks sõna veel 30 riigikogu liiget. Veidi enne kella kaht öösel alustati vaheaegade võtmist ning eelnõule esitatud, kuid rahanduskomisjonis valdavalt toetuseta jäänud muudatusettepanekute hääletamist.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson on eelarvearutelu pidurdamist põhjendanud, öeldes, et partei ei saa leppida eelarvega, mis laseb elektri hinnal hüppeliselt tõusta, kus raha õpetajate palgatõusuks on poole vähem, kui ametlikes teadetes väidetakse, ja mis sisuliselt tõmbab kriipsu peale katsetele tagada Eesti kooliõpilastele tasuta koolitoit.

Reformierakondlase Taavi Rõivase sõnul pole opositsiooni vastavaid muudatusettepanekuid võimalik aga toetada, kuna suurel osal neist pole seaduslikku katteallikat. Näiteks on tema sõnul katteallikana näidatud makse, mida Eestis pole kehtestatud, või pakutud selleks defitsiidi suurendamist, mis on eelarve baasseadusega vastuolus. Ta lisas partei pressiesindaja teatel, et kui samad ettepanekud tehtaks eelnõu kolmandal lugemisel paremini läbi mõeldult, saaks neid ka sisuliselt arutada.

Kui eelmisel aastal kestis riigieelarve eelnõu teine lugemine vaid viis ja pool tundi, siis 2010. aastal toimus see lausa kolmel istungil. Toona tuli parlamendil opositsioonifraktsioonide ettepanekul läbi hääletada enamik eelnõule tehtud 127 muudatusettepanekust, milleks kokku kulus üle 22 tunni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles