Identiteedivargus ja piloodi häirimine toovad karistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabalt tsiviilkäibes olevad laserid võivad põhjustada lennuõnnetuse.
Vabalt tsiviilkäibes olevad laserid võivad põhjustada lennuõnnetuse. Foto: Ove Maidla

Valitsus arutab täna karistusseadustiku muutmise eelnõu, millega sätestatakse kuriteona teise isiku identiteedi ebaseaduslik kasutamine ning täpsustatakse vastutust lennuohutusvastase ründe eest.


Praeguste seaduste kohaselt identiteedivargus karistatav ei ole, kuid seadusemuudatuse jõustudes on õigusrikkujat võimalik karistada sellise teo eest rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistusega.



Justiitsministeeriumi nõunik Markko Künnapu ütles veebruaris eelnõu kooskõlastusringile saatmise järel, et Eestis on esinenud näiteks juhtumeid, kus keegi teeb teise inimese isikuandmeid ja fotosid kasutades konto suhtlusportaalidesse ning esineb seal siis selle teise isikuna.



Ta lisas, et siia kuuluksid ka juhtumid, kus keegi avaldab teise isiku nimel solvavaid ja laimavaid artikleid või peab teise isiku nimel solvava ja laimava sisuga blogi.



Lisaks laiendatakse eelnõuga lennuohutusvastase ründe kuriteokoosseisu.



Nii maailma praktikas kui ka Eestis on olnud juhtumeid, kus vabalt tsiviilkäibes olevate laseritega sihitakse maanduvaid või lennuväljal ruleerivaid õhusõidukeid ja pimestatakse piloote. See aga võib tekitada olukorra, kus õhusõiduk saab kahjustada või hävib.



Lisaks laseriga sihtimisele võib õhusõiduki ohutust kahjustada ka näiteks õhkutõusvate või maanduvate lennukite puhul esemete viskamine lennurajale või nende heitmine õhusõiduki suunas. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles