Leht: USA plaanib jätta Afganistani 10 000 meest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid Afganistanis Logari provintsis Baraki sõjaväebaasi lähistel.
USA sõdurid Afganistanis Logari provintsis Baraki sõjaväebaasi lähistel. Foto: SCANPIX

USA plaanib pärast Afganistanis sõdivate liitlastvägede lahingutegevuse ametlikku lõppu 2014. aastal jätta sinna alles umbes 10 000 meest, kirjutas ajaleht Wall Street Journal eile hilisõhtul.

Plaan on kooskõlas sealsete USA ja liitlasvägede juhi kindral John Alleni soovitusega hoida Afganistanis umbes 6000 kuni 15 000 Ühendriikide sõdurit, osundas leht anonüümseks jäänud USA ametnikke.

Selle väekontingendi ülesandeks saavad väljaõpe ja terroritõrjeoperatsioonid.

Washington ja Kabul alustasid 15. novembril läbirääkimisi Afganistani jäävate Ühendriikide vägede staatuse üle.

Keskseks teemaks on Ühendriikide sõdurite puutumatus õigusemõistmise eest kohalikes kohtutes, kuid selleni esimeses kõnelusvoorus ei jõutud, ütlesid läbirääkijad.

Iraagist viis USA kõik sõdurid välja, sest ei suutnud mõjutada Bagdadi neile puutumatust tagama. President Hamid Karzai on hoiatanud, et Afganistanis tekivad samad probleemid.

USA on öelnud, et ei taha hoida Afganistanis alalisi sõjaväebaase. Samuti ei anna Washington ilmselt Kabulile julgeolekugarantiid, mis kohustaks agressiooni korral Afganistanile appi tulema.

Praegu teenib Afganistanis 67 000 USA ja 37 000 teiste välisriikide sõdurit. Afganistani kaitsejõudude suuruseks on 337 000 sõdurit ja politseinikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles