Vaher: raskete narkokuritegude avastamine peab suurenema

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid.
Narkootikumid. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

«Eestis on endiselt üks tõsisemaid narkoepideemiaid Euroopas. Aastate lõikes pole narkosurmade arv vähenenud ning alaealiste uimastitarvitamine on võrreldes 1995. aastaga rohkem kui neljakordistunud,» nentis siseminister Ken-Marti Vaher uimastiennetuse valitsuskomisjonis.

Vaheri sõnul puutub politsei narkomaania tagajärgedega kahjuks juba igapäevaselt kokku, lisandunud on narkojoobe järjest sagedasem tuvastamine liikluses. Vaher andis ülevaate ministeeriumi järgmise aasta olulisematest tegevustest narkootikumide pakkumise piiramisel.

«Tulevaks aastaks oleme seadnud eesmärgiks raskete narkokuritegude uurimise ning narkoüksuste võimekuse tõstmise uuele tasemele. Kriminaalpolitsei saab selleks juurde ka hulga rahalisi vahendeid. Peame võtmetähtsuseks nende isikute kindlakstegemist, kes mõjutavad enam narkoturgu ja tegelevad laiaulatusliku uimastikaubandusega,» rõhutas Vaher.

Erilise prioriteedina tõi minister välja uimastikasutuse vähendamise ja narkoennetuse alaealiste hulgas.

Keskkriminaalpolitsei politseimajor Risto Kasemäe sõnul keskendub politsei- ja piirivalveameti järgmise aasta narkokuritegevuse vastane tegevuskava lisaks ka asutusesisese koostöö tõhustamisele.

«Tavapäraste kriminaal- ja korrakaitsepolitseilistele tegevustele lisanduvad ka piirivalvealased tegevused, kuna seoses Schengeni leppe kompensatsioonimeetmete elluviimisega on piirivalvurid üle võtnud teatud politseilised tegevused, mis viivad piirivalvespetsialistid piltlikult öeldes sügavamale sisemaale ja endisest suuremasse kokkupuutesse narkosüütegudega,» ütles Kasemäe.

Oma rolli ja tegevuskavasid uimastite kättesaadavuse piiramisel tutvustasid ka ravimiamet, maksu-ja tolliamet ning riigiprokuratuur.

Vähemalt neli korda aastas kogunev uimastiennetuse valitsuskomisjon kohtus esimest korda selle aasta 29. mail. Varem on käsitletud uimastisõltuvuse ravi ja rehabilitatsiooni temaatikat ning noorte ja esmatarbijatega seotud probleemistikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles