Koolid eelistavad lapsi päeval majaseinte vahel hoida

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teade kooli kodulehel
Teade kooli kodulehel Foto: Internet

Karksi-Nuias asuva August Kitzbergi nimelise gümnaasiumi õpilased üllatusid, nähes kooli kodulehel juhtkonnalt teadet: «Alates 28. novembrist saavad õpilased seoses külmade ilmade saabumisega tundide ja vahetundide ajal koolimajast välja ainult klassijuhataja kirjaliku teatise alusel.»

Kooli Facebooki lehel on lisaks selgitatud: «Õpilased, kes soovivad kehakinnituse eesmärgil minna poodi, siis nendel soovitame eelnevalt vajamineva toidu juba kooli kaasa võtta. See on seotud õpilaste tervise ja turvalisuse tagamisega koolis.»

Kooli direktor Jaak Israel selgitas Postimehele, et laste väljaskäimine on põhjustanud mitmeid probleeme: «Meil on ületee pood-ärimaja, kus mõned õpilased käivad, otsides põhjust suitsetama minna. Soovime piirata seda tegevust,» ütles direktor. «Teiseks on saabunud aeg, kus tuleb igasugust soppa tuppa.»

«Tegelikult pole õpilastel põhjust poodi minna - koolil on tagatud toitlustamine kolm korda päevas, on snäkiautomaadid, tasuta veeautomaat,» rääkis Israel. Kui on vaja kuskile minna, saab alati luba küsida juhtkonnalt või klassijuhatajalt.

«Pole saladus, et siin-seal võib mõni paha onu tulla ei-tea-mida pakkuma või tegema.»

Liikumisvõimalusi direktori hinnangul selle keelu tõttu väheks ei jää. «Ega õpilased muidu väljas käinud, kui ainult poodi minemiseks.» Tema sõnul ei olnud probleem küll massiline, vaid puudutas käputäit vanema astme õpilasi.

Kui saabub suusaveerand, hakkavad kehalise kasvatuse tunnid samuti vabas õhus toimuma.

«Me peame alati teadma, kus õpilased on. Talvel on olnud probleeme, et lumepalle visatakse aknasse, vastu pead, vanemad tuleb kooli kutsuda… Või siis käivad väljas poolpaljalt, pärast puuduvad haigetena,» kirjeldas ta probleeme.

Linnas lisaohud

Samasuguste probleemidega puutuvad kokku ka teised koolid. Tallinna 37. keskkoolis on samuti kord, et põhikooliõpilased ilma mõjuva põhjuseta õue ei lähe. Gümnaasiumiastmes õppivad 12. klassi õpilased on juba täiskasvanud ning nendele see nõue ei laiene, ütles kooli direktor Sirje Sepp. «Kui on erandjuhul vaja minna, siis loa saab,» lisas ta.

Kevadel-sügisel paremate ilmadega on lastel lubatud õues käia, siis valvab seal korda korrapidaja õpetaja. Talvel see aga nii pole.

«Asi on väga lihtne – kui alaealine laps tuleb kooli, siis kool vastutab tema turvalisuse eest. Kuna meil on siin lähedal igasugused asutused, samuti pole saladus, et siin-seal võib mõni paha onu tulla ei-tea-mida pakkuma või tegema, siis laste kaitsmiseks meil see kord kehtestatud on,» selgitas direktor.

Probleeme võib tekkida ka siis, kui lapsed mitmekesi poodi lähevad. «Siin on meil ka «kenaks eeskujuks» üks baar, mille juures väljas on lastele igasugu negatiivseid näiteid, kuidas käituda,» tõdes Sepp.

Tallinna Inglise kolledžis on sisekorra eeskirjades kirjas, et koolimajja sissepääs on alates kella 9.20st piiratud. 1.-10. klassi õpilastel on lubatud koolipäeva jooksul koolist lahkuda klassijuhataja teadmisel ja loal. Koolipäeva ajal võivad koolimajast välja minna gümnaasiumi 11. ja 12. klassi õpilased.

«Kool on võtnud vastutuse alaealise inimese eest koolipäeva jooksul ja seda ei saa tagada linnatänaval, avalikus ruumis,» põhjendas kooli direktor Toomas Kruusimägi.

«Õpilaste koolimajast väljumine on meie koolis seotud riskidega, mis tulenevad asukohast Tallinna kesklinna tiheda liiklusega tänavate ristmikul. Nooremate õpilaste väljumine koolipäeva jooksul kooliesisele tänavale (kus asub bussi- ja trollipeatus) mängima või vahetundi veetma ei ole lihtsalt turvaline. Samuti puudub koolil piiratud territoorium õue pool ja siingi on oma turvariskid,» selgitas Kruusimägi.

Gustav Adolfi gümnaasiumi olukord on eriline seetõttu, et kool asub neljas eri majas. «Meil on lausa tunniplaan arvestusega, et õpilased liiguvad kogu aeg eri majade vahel,» selgitas direktor Hendrik Agur.

«Küll aga on keelatud põhikooliõpilastel kooli territooriumi lahkumine, ehk nad ei või kooli ajal minna linnapeale jalutama. See on elementaarne ju – kool vastutab õpilaste turvalisuse eest,» põhjendas Agur. Tema kinnitusel peetakse sellest korrast kinni ja probleeme pole tekkinud. Kooliõu on täiesti piisav, et lapsed saaksid vahetundide ajal värsket õhku hingata ja liigutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles