Ringkonnakohus jättis isa ja poja mõrvanud mehe karistuse muutmata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Danilišen.
Juri Danilišen. Foto: kaader Reporter.ee videost

Tallinna ringkonnakohus jättis reedel jõusse Harju maakohtu varasema lahendi, mille järgi sai Juri Danilišen isa ja poja mõrvamise ees 17-aastase vangistuse.

Süüasja viisid ringkonnakohtusse Danilišen (26) ja ka tema kaitsja vandeadvokaat Rein Kiviloo, kes ei vaidlustanud apellatsioonides kuriteo kvalifikatsiooni, kuid leidsid, et Harju maakohtus määratud karistus on üleliia karm. Ringkonnakohus leidis siiski, et maakohtu otsuse muutmiseks pole alust.

Harju maakohus tunnistas tänavu märtsu keskel Danilišeni süüdi kahe inimese mõrvas ning karistas teda 17 aasta, ühe kuu ja 28 päeva pikkuse vangistusega. Karistusaja alguseks luges kohus mullu 2. augusti, kui politsei Danilišeni kinni pidas.

Kohus mõistis Danilišenilt riigi tuludesse 725 eurot sundraha esimese astme kuriteo sooritamise eest ja menetluskulud 5060 euro ja ühe sendi ulatuses. Ekspertiisitasud jättis kohus osaliselt riigi kanda.

Eelnevalt taotles Põhja ringkonnaprokurör Rita Siniväli Danilišenile 20-aastast vangistust. Seevastu kaitsja Rein Kiviloo palus kohtul olla leebem ning mõista Danilišenile süüdistaja nõutust kergem karistus.

Danilišen tunnistas kohtus, et pani küll veretöö toime, kuid väitis samas, et ei kavatsenud kedagi tappa.

Eeluurimisel kogutud andmetel läks Danilišen möödunud aastal ajavahemikul 19.-21. juulini Süsta tänaval asuvas korteris alkoholi pruukides tülli 58-aastase mehe ja tema 30-aastase pojaga. Väidetavalt oli noorem mees teda solvanud, mistõttu peksis Danilišen teda käte ja jalgadega ning lõi vähemalt 15 korral noaga. Kuna ohver osutas vastupanu ja üritas löökide eest kõrvale tõmbuda, põhjustas Danilišen talle pika aja vältel tugevat füüsilist valu ja kannatusi. Mees suri saadud vigastuste tagajärjel sündmuskohal.

Kui ohvri isa üritas oma poja kaitseks välja astuda, peksis Danilišen ka teda käte ja jalgadega ning lõpus pussitas surnuks. Seejärel põgenes Dajnilišen kuriteopaigalt, veretöö aga avastas 21. juulil koju jõudnud naine, leides eest oma abikaasa ja poja surnukehad.

Politsei pidas Danilišeni topeltmõrvas kahtlustatavana kinni 2. augustil ning kaks päeva hiljem võttis kohus ta vahi alla.

Danilišen on varem varguse ja kehalise väärkohtlemise eest kahel korral kriminaalkorras karistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles