Meikar: inimlikult on mul Michalist kahju

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silver Meikar
Silver Meikar Foto: Peeter Langovits / Postimees

Reformierakonna rahastamisskandaali algatanud ning oktoobri lõpus maine kahjustamise pärast parteist välja heidetud Silver Meikar ütles, et inimlikult on tal täna tagasiastumisest teatanud Kristen Michalist kahju.

«Mõistan Kristen Michali tagasiastumise otsust ja inimlikult on mul temast kahju,» ütles Meikar Postimehele.

Tema sõnul on arvatavasti õigus neil, kes peavad Michali tagasiastumist lootusetult hiljaks jäänud sammuks. «Suutmatus võtta vastutust tähendas, et vastutus läks ammu erakonna esimehele Andrus Ansipile ning kannatada on saanud ka rahastamis- ja valetamisskandaaliga mitte seotud Reformierakonna liikmed,» lausus ta.

Meikari hinnangul oli Michalil harukordne võimalus astuda suur samm skandaali lahenduse suunas, kuid selle asemel pidas ta õigeks ka nüüd näpuga teiste poole näidata ning mitte tunnistada tehtud vigu. Tema sõnul ei anna selline lahkumine vastuseid, kust pärineb erakonna varjatud annetamise skeemides liikunud raha, ega heasta avalikkusele ja õiguskaitseorganitele valetamist. «Kardan, et sellise lahkumisega ei kaitse ta Reformierakonda, kuid võib tagada valitsuse töövõime vaid juhul, kui IRL sellise pooliku lahendusega lepib,» märkis ta.

Meikar nõustus Michaliga, et arutelu õigussüsteemi paremaks muutmiseks on vajalik, kuid sellele tuleks läheneda oluliselt laiemalt kui see, mille minister tõi esile oma lahkumisavalduses. «Inimeste põhiõigustest rääkides tuleks näiteks keskenduda inimeste ligipääsule õigusemõistmisele, mis on minu hinnangul üks neid inimõiguste valdkondi, kus Eestis king kõige enam pigistab,» ütles ta.

Ta avaldas arvamust, et kui erakondade rahastamise reeglite ja valimisseaduse muutmine osutub kodanikke kaasava ühisloomemeetodi abil edukaks, võiks ka õigussüsteemi kitsaskohtadele otsida samamoodi lahendusi.

Meikar kirjutas 22. mail Postimehes ilmunud arvamusloos, et annetas parteile aastatel 2009–2010 115 000 krooni, mis ei olnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea. Artikli ilmumise järel alustas riigiprokuratuur erakonna rahastamisskeemide uurimiseks kriminaalmenetlust, mis lõpetati oktoobri keskel, kuna kogutud tõendid ei olnud süüdistuse esitamiseks piisavad. Sama kuu lõpus heitis Reformierakond Meikari maine kahjustamise pärast erakonnast välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles