Keskkonnainspektsioon tugevdab kalapüügikontrolli

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa röövpüügi saak ja vahendid.
Pärnumaa röövpüügi saak ja vahendid. Foto: Keskkonnainspektsioon

Keskkonnainspektsioon on kevadise püügihooaja tõttu kalapüügijärelevalvet tugevdanud.

Suuremat tähelepanu pööratakse eelkõige kalade kudealadele, reidid toimuvad nii oma jõududega kui ka koostöös piirivalve ja politseiga, vahendas keskkonnainspektsiooni pressiesindaja.

Osa Eesti siseveekogudest on veel jääkatte all või alles hiljuti jääst vabanenud, mõnes piirkonnas on veekogud jäävabad ning seal on kala juba liikuma hakanud. Nendesse kohtadesse koonduvad ka püügihuvilised.

Kontrolli tulemuste põhjal võib öelda, et enamik kalastajatest järgib kalapüüginõudeid. Samas on reidide käigus avastatud ka mitmeid seaduserikkumisi.

Möödunud nädalal kontrollisid inspektorid koos piirivalvuritega olukorda Hiiumaa kudejõgedel. Püügilt kõrvaldati kolm lõkspüünist ja seitse nakkevõrku. Tabati üks noormees, kes viibis püügikorras oleva nakkevõrguga veekogu ääres, kus võrgupüük on keelatud. Võrgust leiti ka kalu. Noormehele koostati väärteoprotokoll.

Saaremaal toimus möödunud neljapäeval ühisreid koos piirivalve ja politseiga. Pöide vallas leiti ning kõrvaldati püügilt üks märgistamata ja tähistamata mõrd. Mustjala vallas Tirtsi luhal jooksis üks ahingupüügiga tegelenud mees kontrollijaid märgates minema, jättes maha saapad, jope, võrgust kalakoti ja püügivahendi.

Pärnumaal Varbla vallas õnnestus tänu politsei abile tabada ahingutega haugi püüdnud seltskond, kellelt võeti ära kuus ahingut. Ebaseaduslikult püütud 27 haugist olid 19 alamõõdulised. Röövpüüdjate suhtes alustati väärteomenetlus.

Tartu- ja Jõgevamaa inspektorid tegid möödunud nädalavahetusel reidi Peipsi järve suubuvatel jõgedel. Suure Emajõe suudmes oli üks paatkond püügile seadnud nakkevõrgu, ehkki neil võrgupüügiks luba puudus. Kalapüüginõuete rikkumise eest koostati nakkevõrgu omanikule väärteoprotokoll.

Tunni aja pärast jäi sama seltskond uuesti loata püügiga vahele juba Suurel Emajõel. Koostati väärteoprotokoll, kuid trahvisumma oli nüüd korduva rikkumise eest juba oluliselt suurem. Emajõel kõrvaldati püügilt ka seitse tähistamata ja märgistamata nakkevõrku.

Ebaseaduslikke püügivahendeid ja püüdjaid on avastatud ka Võrtsjärvel. Näiteks pühapäeval eemaldas inspektor püügilt seitse ebaseaduslikult püügile asetatud võrku. Esmaspäeval tabas inspektor ühe mõrraga kala püüdva mehe, kelle suhtes alustati menetlus.

Kontrollreidid jätkuvad ning keskkonnainspektsioon tuletab kalastajatele meelde, et kalapüügiseaduses ja -eeskirjas sätestatud nõudeid tuleb täita. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles