Kriminaalne ärimees pääses mõrvakatsest eluga

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellel tosinkond aastat vanal pildil on Vladimir Astašov kohtu ees koos kuritegeliku Kaasani grupeeringuga.
Sellel tosinkond aastat vanal pildil on Vladimir Astašov kohtu ees koos kuritegeliku Kaasani grupeeringuga. Foto: Peeter Langovits

Eesti organiseeritud kuritegevuse tuntumaid tegelasi Vladimir Astašov sattus kevadel ise mõrvakatse ohvriks, ohvri kuriteos süüdistatav kauge sugulane redutab kohtupidamise eest välismaal.

Kriminaalkroonika külgedel on Vladimir Astašov (51) vana kunde.

Esimest korda pääses Tallinnas punase Dodge Viperi omanikuna tuntuks saanud «Vaiperi-Volodja» sinna 15 aastat tagasi, kui kaitsepolitsei andis ta kohtu alla koos toonase Eesti vägivaldseima Kaasani kuritegeliku grupeeringuga.

Järgnes kümmekond aastat vaikust ja Tallinnas legendaarset Lasso striptiisibaari pidanud Astašov oli krimikülgedel tagasi. Sedakorda looga, kuhu oli segatud kontsertidekorraldaja ja Saurix Petroleumi üks eksjuhte Aleksei Morozov. Astašov aitas nimelt majandusraskustes ärimehel 2008. aastal lavastada 1,2 miljoni kroonise väärtusega Porsche Cayenne'i varguse. Paraku õnnestus kriminaalpolitseil pettus tõestada.

Läks veel kaks aastat ja selgus, et koos pojaga vanalinnas kahte stripiklubi pidanud Astašov oli neis korraldanud Eesti ajaloo suurima krediitkaardipettuse. Rohkem kui 120 valdavalt välismaalasest klienti tehti tegelikest suuremate baariarvetega vaesemaks tervelt miljoni euro võrra.

Seejuures oli Astašovi nn seaduslikuks «katuseks» siin korrumpeerunud kaitsepolitseinik Indrek Põder, kellele mees enne vahelejäämist pool miljonit krooni sulas maksta jõudis ja pärast vahi alt vabanemist Põdrale tänutäheks 6000 eurot väärt ATV kinkis.

Krediitkaardipettus ja eelnimetatud Porsche lugu on juhtumid, mille eest tuleb Astašovil lähiajal kohtus vastust anda. Ent veel sel kevadel rippus mehe enda elu juuksekarva otsas. Nagu politsei nüüd teab, oli tema naise kauge sugulane Jaan Birjukov (22) sattunud Astašoviga tuhandetesse eurodesse ulatuva võla tõttu teravasse konflikti.

Birjukov ei näinud ebameeldivast olukorrast pääsemiseks muud võimalust, kui Astašov tappa. Selleks meelitas ta tänavu kevadel ohvri ühele väidetavale kohtumisele ettekäändega, et sealt saadavast rahast kavatseb Birjukov tasuda ka oma võla.

Võla tagasimaksmise asemel üritas mees aga Astašovil autos noaga kõri läbi lõigata. Mõrva plaaninud Birjukovi plaan ei õnnestunud, sest ohver kaitses end kätega ja sai kogult temast väiksemast mehest hoopis ise jagu.

Mõrvakatse leidis väga ebatavalise lõpu - kaardipettusega seoses eeluurimisvanglast tingimuslikult ajutiselt vabadusse lastud Astašov helistas ise politseisse. Tallinnast väljas asuvas kuriteokohas ootasid kannatanu ja kurjategija uurijate saabumist vähemalt terve tunni. Selle aja jooksul jõudis nooruke Birjukov oma kaugelt sugulaselt isegi vabandust paluda.

See kõik ei päästnud meest aga hilisemast uurimisest. Birjukovile esitati süüdistus planeeritud mõrvakatses. Ehkki politsei soovis varem kriminaalkorras karistamata mehe vahi alla võtmist, loobus Põhja ringkonnaprokuratuuri kogenud eriasjade prokurör ja endine uurija Jüri Kasesalu nii range meetme kohaldamisest.

Kasesalu leidis, et antud kuriteo juures ei viita ükski asjaolu sellele, et Birjukov võiks vabaduses panna toime uusi kuritegusid.

Kohus mõrvakatses süüdistatud Birjukovi osas pidi toimuma poolteist kuud tagasi, kui ootamatult selgus, et mees on välismaale lahkunud.

Politsei arvab teadvat, mis välisriigis mees viibib ja tema kinnipidamiseks ning Eestisse toimetamiseks väljastas kohus mõni nädal tagasi rahvusvahelise kohtumääruse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles