Aaviksoo: koolide eelarved võiksid olla internetis üleval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo leiab, et suurema selguse huvides võiks võimalikult palju andmeid olla avalikkusele kättesaadavad ja internetis võiksid olla üleval nii koolide eelarved kui õpetajate palgad.

Aaviksoo sõnul taandub valdav osa vaidlusi riigi ja omavalitsuste vahel rahale. «Ja rahade osas ma tahaks soovitada kõigile partneritele nii suurt läbipaistvust, kui võimalik. Et kõik eelarved, kõik eraldised, kõik võiksid olla avalikus ruumis kõikidele Eesti inimestele kättesaadavad,» rääkis Aaviksoo BNSile.

Ministri hinnangul võiksid internetis üleval olla näiteks kõikide koolide eelarved ja õpetajate palgad. «Kui nad oleksid avalikud, nagu riigiteenistujatel või ministritel, siis ma usun, et jõuaksime kiiremini nii suuremate palkadeni kui ka suurema usalduseni,» leidis Aaviksoo.

Kommenteerides riigikohtu neljapäevast otsust mitte rahuldada seoses põhikooli ja gümnaasiumiseaduse (PGS) rakendamisega riigilt lisaraha nõudnud Tallinna linna kabust, väljendas Aaviksoo kurbust, et see küsimus pidi lahenduse saama kohtus.

«Tallinn on ainuke omavalitsus, kes neid probleeme püüab lahendada kolmanda osapoole abil, ülejäänud kohalikud omavalitsused on püüdnud rohkem panustada sisulisele koostööle ja ma loodan, et see saab ka Tallinna puhul olema praktika,» nentis Aaviksoo.

Samas kinnitas Aaviksoo, et vähemalt ühes küsimuses on ta Tallinna linnavalitsusega ka nõus. «Ühes küsimuses ma toetan Tallinna linna ja see on - me peame selgeks rääkima, mida peab tegema riik ja mida peab tegema kohalik omavalitsus. Ja me peame seda tegema nii, et Eesti inimesed saaksid sellest aru.»

Tema sõnul on sel eesmärgil ette valmistatud ja riigikokku viidud PGS muudatused. «Mõned vaidluskohad on seal jätkuvalt üleval. Ma loodan, et riigikogu selle asja jaanipäevaks ära lahendab. Suurem selgus on meie huvides,» ütles Aaviksoo.

Riigikohus jättis neljapäeval rahuldamata Tallinna linna kaebuse haridus- ja teadusministeeriumi vastu ning jättis muutmata Tallinna ringkonnakohtu 23. märtsil langetatud otsuse.

Ringkonnakohus otsustas 23. märtsil, et ei rahulda Tallinna linna apellatsioonkaebust ning jõusse jääb Tallinna halduskohtu mullu 30. mail langetatud otsus, mis andis vaidluses õiguse riigile.

Halduskohus analüüsis mullu kevadel avaldatud otsuses väga põhjalikult tekkinud õiguslikku vaidlust ning leidis, et Tallinna linna kaebus tuleb jätta rahuldamata.

Tallinna linn pöördus kohtusse nõudega haridus- ja teadusministeeriumi vastu seoses uue põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse rakendamise ja sellega kaasnevate kohustuste rahastamise nõudega. Kaebuse esitamise eesmärgiks oli linnavalitsuse kinnitusel saavutada kohalikele omavalitsustele piisavate rahaliste vahendite olemasolu PGSiga kehtestatud täiendavate kohustuste täitmiseks.

Tallinna linnavalitsus palus kohtul teha riigile ettekirjutus PGSiga pandud lisakohustuste täitmiseks 2010. ja 2011. aastal vajalike kulude kindlaksmääramiseks ja vastavate summade väljamaksmiseks. Tallinna linna nõude suurusjärk oli veidi alla miljoni euro aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles