Valimisreklaami tehes võib helistada telefoniraamatus olevatele numbritele

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare jõulukaart
Edgar Savisaare jõulukaart Foto: Keskerakond

Andmekaitse Inspektsiooni uue juhise kohaselt võivad parteid valimisreklaami tehes helistada neile numbritele, mis on näiteks telefoniraamatus olemas. Küll aga ei tohi valimisreklaami tegemiseks kasutada ametiasutuste veebilehtedel olevaid kontaktandmeid.

Andmekaitse Inspektsioon koostas lähenevate valimiste tõttu erakondadele juhendmaterjali isikuandmete õiguspäraseks kasutamiseks valimiskampaanias, teatas inspektsiooni pressiesindaja. Juhendi peamiseks eesmärgiks on selgitada erakondadele inimeste kontaktandmete töötlemise reegleid.

Näiteks võib isiku kontaktandmeid poliitilise reklaami saatmise eesmärgil koguda telefonikataloogidest, kuna sel juhul on inimene ise oma andmete avaldamiseks nõusoleku andnud.

Rahvastikuregistrist tohib aga erakondade andmebaasidesse andmeid koguda vaid juhul, kui inimene pole juurdepääsu oma andmetele piiranud.

Ametnikke ei tohi tülitada

Küll aga ei tohi valimisreklaami teha ametiasutuste kodulehekülgedel avaldatud meiliaadresse või telefoninumbreid kasutades, kuna seal avaldatakse ametnike kontaktandmed mitte isiku nõusolekul, vaid avaliku teabe seaduse täitmiseks.

«Need kontaktandmed on mõeldud tööalaseks suhtlemiseks. Seega on nende kasutamine reklaami saatmiseks lubamatu,» seisab juhendis.

Ka ei tohi kampaania läbiviimisel kasutada kontaktandmeid, mis on kogutud eelnevalt läbiviidud küsitluste, üleskutsete, hääletuste jms käigus ilma selge nõusolekuta andmete edasiseks kasutamiseks.

Keelatud on ka kontaktandmete kogumisel kasutada pöördumist stiilis «Anna kolme sõbra aadress, kes võivad olla huvitatud...». Sel juhul puudub kolmandate isikute nõusolek nende kontaktandmete erakonnale edastamiseks.

Juhisega «Isikuandmete kasutamine valimiskampaanias» saavad kõik huvilised tutvuda inspektsiooni kodulehel.

Keskerakond valmistas mullu Tallinna linnapea Edgar Savisaare tervitusega e-jõulukaardi, mille vaatamine lisab arvutikasutaja automaatselt erakonna kõikide tulevaste kampaaniate saajate nimekirja.  

Kaarti oli võimalik saata oma tuttavatele, sisestades sõbra või kolleegi nime ja soovituse jõuluajaks, mida saaja kuuleb klipis Keskerakonna juhi suust.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles