Kohus kaalub Simmi pankrotti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm
Herman Simm Foto: prokuratuur

Kuna summad, mida riik ja pank riigireetur Herman Simmilt nõuavad, ületavad rohkem kui neli korda Simmile kuuluva vara väärtuse, taotleb mees oma pankrotti. Kohus teeb otsuse järgmisel nädalal.

Tartu vanglas 12 aasta ja kuue kuu pikkust karistust kandev 61-aastane Herman Simm eile kohtus ei viibinud, kuigi arutusel oli tema kui eraisiku pankrot, mille väljakuulutamist soovis mees ise.


Kuigi tema kaitsja Owe Ladva nentis muiates, et Simm näeks hea meelega vaheldust oma üksluises elus, ei pidanud ajutine pankrotihaldur Ly Müürsepp ega ka kohtunik Tiia Mõtsnik Simmi kohaletoomist vajalikuks.



Nõuded palju suuremad


Ajutine pankrotihaldur on teinud Simmile kuuluvast varast põhjaliku nimekirja, praegu on veel vaid lahtine, mis on varanduse tegelik turuväärtus. Tuleb ju pankrotihalduril kõik Simmile kuulunu – maad, maja, auto, majasisustus – pärast pankroti väljakuulutamist maha müüa. Jättes kõrvale Herman Simmi abikaasa Heete osa ühisvarast, on Simm arvutanud oma vara suuruseks ligi 5,5 miljonit, täpsemalt 5 470 000 krooni.



Rahalised nõuded Simmi vastu on sellest summast aga rohkem kui neli korda suuremad. Nii näiteks nõuab Eesti riik Simmilt kokku 21,6 miljonit krooni, mehele Vihterpallu suvekodu ostmiseks laenu andnud Sampo pank aga 2,1 miljonit.



Vara üle sõnaõigust pole

Kuna Telliskivi talu nime kandvale suvekodule on seatud hüpoteek, saab ka pärast pankroti väljakuulutamist esmajärjekorras oma raha tagasi pank. Riigil jääb vaid loota, et pankrotihaldur suudab Simmile kuuluvad kinnistud võimalikult kõrge hinnaga maha müüa, kuid sellest hoolimata võib hiigelnõude suuresti korstnasse kirjutada.



Kui kohus tuleva nädala neljapäeval riigireeturi pankroti välja kuulutab, asuvad Simmid ühisvara jagama.



Kaitsja Owe Ladva sõnul soovib Herman Simm, et Heetele jääks perekonnale kuuluv ridaelamuboks Sauel. Kas see aga nii läheb, sõltub suuresti pankrotihaldurist, sest Herman Simmil pole pärast pankroti väljakuulutamist vara jagamise osas enam mingit sõnaõigust. Kui Heete Simm ja pankrotihaldur omavahel kokkuleppele ei jõua, hakkab paari ühisvara jagama kohus.



riigireeturi vara


•    Simmile esitatud nõuded –  kokku 23 677 000 krooni


•    Simmi vara väärtus tema enda hinnangul – 5 470 000 krooni


•    Merekaater – paarsada tuhat krooni


•    Kohus otsustab pankroti kuulutamise 23. aprillil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles