Idee rahvakogus: keelata ministritel personalipoliitikasse sekkumine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aivar Naudi käis rahvakogus välja idee keelata ministritel ministeeriumide personalipoliitikasse sekkumine.

«Viimastel aegadel püüavad ministrid sokutada ministeeriumidesse tööle erinevatele ametikohtadele endale sobivaid inimesi, kes ei oma nimetatud ametikohale sobivat haridust ja teadmisi,» põhjendas Naudi oma ettepanekut.

«Nende isikute sobimatus on viinud ja viib ka edaspidi suurte segaduste ja kahjudeni erinevates ametkondades. Näiteks momendil kavandatav siseministeeriumi ametite peadirektorite täitmise kavad väljastpoolt ametkonda tulevate isikutega võib viia selleni, et ametikohale võib sattuda riigi huvisid eirav persoon, kes oma tegevusega võib palju kahju tekitada,» leidis ta.  

«Arvestades sellega, et minister oma ministeeriumis omab suurt mõjuvõimu siis on tal suhteliselt lihtne oma huve realiseerida, samal ajal kui ta tegelikult oma tegevuse tagajärgede eest ei vastuta. Sellest tulenevalt on vaja igati takistada poliitiliste persoonide sekkumist personalipoliitikasse.»

Samas jättis Naudi lahti kirjutamata, mismoodi tema hinnangul seda täpsemalt keelata saaks.

Ideed oma sõnul «ettevaatlikult» toetav Madis Sulg leidis samas: «Tegelikult on jama, kui boss ei saa omale alluvaid valida. Aga antud juhul ei ole boss oma firmas, vaid «meie firmas»,» arvas ta. «Samas on meil mure ametnike politiseerumisega - millest loen välja, et ministrid (pollitilised) persoonid, loodetavasti mitte «broilerid», pole päris vabad (erakonna nõunikest) oma valikutes. Seega võiks personali hindamine jääda tõesti kantslerite osaks. Minister määrab poliitika, kantsleri mure on meeskond, kes viiks selle ellu, aga tingimata vastavalt seadustele ja puhaste kätega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles