Poliitikud tahavad muuta komisjonide töö nähtavamaks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma
Ene Ergma Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu juhatus, fraktsioonijuhid ning komisjonide esimehed ja aseesimehed arutasid täna, kuidas muuta parlamendikomisjonide töö avalikkusele senisest nähtavamaks.

Riigikogu esimees Ene Ergma ütles Postimehele, et liikuda soovitakse selles suunas, et komisjonide koosolekute protokollid kajastaksid põhjalikumalt toimunud arutelude sisu. «Peeti oluliseks, et seaduseelnõu teise lugemise seletuskiri sisaldaks selgitusi, miks muudatusettepanekud leidsid või ei leidnud toetust, samuti tuleb esitada seletuskirjas arutelu käik,» lausus ta.

Kuna mõni komisjon kasutab protokollide koostamiseks ja saadikutest ettekandjate töö hõlbustamiseks tehnilise abivahendina salvestamist, peeti Ergma sõnul vajalikuks töötada välja ka täpne õiguslik alus salvestiste arhiveerimise ja juurdepääsu reguleerimiseks.

«Arvestades komisjonide ülesannete eripära, võib komisjonide töökorraldus olla erinev. Näiteks käsitletakse mõnes komisjonis dokumente, mis sisaldavad riigisaladust või millele on seatud ajaline juurdepääsupiirang,» ütles ta ja lisas, et komisjonide töökorralduse küsimustega töö jätkub.

Samas ei kiputa toetama ettepanekut muuta komisjonide istungid üldreeglina avalikuks.

Reformierakonna saadikurühma juhtiv Jaanus Tamkivi ütles Postimehele, et reguleerimist vajavaid pügalaid on palju, tuues nagu Ergmagi esile istungite protokollimise ja salvestiste arhiveerimise küsimused. «Kõigile on selge, et see valdkond nõuab tänases olukorras reguleerimist ja mängureeglite selgemaks kirjutamist,» lausus ta.

Samas ei kiputa tema sõnul toetama opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide ettepanekut muuta komisjonide istungid üldreeglina avalikuks. Praegu on koosolekud täiskogust erinevalt kinnised, välja arvatud juhul, kui komisjon on need eraldi avalikuks kuulutanud.

«Seda pigem ei toetatud ja mitte sellepärast, et kellelgi oleks vaja salatseda, vaid seal toodi näiteid ka teiste riikide praktikast,» lausus Tamkivi ning juhtis tähelepanu, et näiteks Põhjamaades ei ole komisjonide töökoosolekuid avalikuks tehtud. «Meie kultuuriruum pigem toetab seda töövormi, nagu seni on olnud, et üldjuhul on komisjonide istungid kinnised.»

Tamkivi avaldas arvamust, et vastasel juhul võiks praegune asjalik arutelu, kus üleliia sõnu ei valita, kanduda komisjonidest väljapoole. «Suure saali istungid on ju avalikud ja me näeme, mis suures saalis teinekord toimub – mitte alati, aga teinekord on seal ka teatritegemist,» ütles ta. «Otsuste tegemise ja läbirääkimiste pidamise koht peaks olema ikkagi komisjon. Täna see nii ka on: komisjonis räägitakse suu puhtaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles