Terras: meie huvides on Balti- ja Põhjamaade tugevam kaitsekoostöö

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Terras.
Riho Terras. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras kohtus täna Leedus Klaipedas Põhjala ja Balti riikide kaitseväe juhatajatega ning avaldas arvamust, et Eesti huvides on Balti riikide tugevam kaitsekoostöö Põhjamaadega.

Terras arutas kolleegidega koostööd Põhjala lahingugrupis, veteranide toetamise võimalusi ning samuti tegevust Afganistani operatsioonil pärast 2014. aastat.

Tugev regionaalne koostöö kaitsevaldkonnas süvendab kõigi osalevate riikide julgeolekut, ütles kaitseväe juhataja. Ta rääkis, et kuigi nii Põhjamaad kui Balti riigid tegutsevad erinevate operatsioonide ja sõjaliste liitude raames, on koostöö lähinaabritega jätkuvalt oluline.«Meie huvides on Balti koostöö tihedam sidumine Põhjamaade kaitsekoostööga,» ütles Terras.

Kaitseväe juhataja arutas Põhjala ja Balti kolleegidega 2015. aastal Rootsi juhitavas Euroopa Liidu  Põhjala lahingugrupis osalemist. Pea 2000-meheline Põhjala lahingugrupp on 2015. aasta I poolel valmisolekus osaleda Euroopa Liidu operatsioonidel. Eesti on olnud koos Soome, Rootsi, Norra ja Iirimaaga Põhjala lahingugrupis 2008. ja 2011. aastal, 2015. aastal osalevad esmakordselt lahingugrupi koosseisus ka Läti ja Leedu. 

Põhjala ja Balti riikide kaitseväe juhatajad arutasid täna ka Põhjamaade kaitsekoostöö NORDEFCO raamistikus veteranide toetamise võimalusi. NORDEFCO on 2009. aastal loodud Põhjamaade kaitsekoostöö raamistik, millega 2011. aastal kutsuti liituma ka Baltimaad. Kaitseväe juhataja kutsus Balti ja Põhjamaade esindajaid osalema Eesti veteranide päevale, mida peetakse sel aastal esmakordselt 23. aprillil.  Taani, mis on 2012. aastal NORDEFCO juhtriik, andis ülevaate hiljuti loodud veteranide keskuse tegevusest.

Kaitseväe juhatajad käsitlesid riikide tegevust ja võimalikku koostööd Afganistanis pärast 2014. aastat. Samuti arutati kohtumisel küberkaitse alase koostöö võimalusi nii militaar- kui tsiviilekspertidega.

Põhjamaade ja Balti riikide kaitseväe juhatajad kohtuvad regulaarselt kord aastas. Eelmine kohtumine oli 2012. aastal Rootsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles