Tšernobõli tuumajaama katus varises osaliselt sisse

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja-Ukrainas asuva Tšernobõli tuumajaama katus kukkus eile õhtul osaliselt sisse, kuid ametnike kinnitustel see terviseohtu ei kujuta.

Ametliku avalduse kohaselt varisesid lisaks osaliselt sisse kukkunud katusele kokku ka osa tuumajaama neljanda reaktori seinapaneele. Keegi intsidendis viga ei saanud ning ka radiatsioonitasemes pole kõikumisi täheldatud, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

Väidetavalt toimus varing katusele kogunenud liigse lume tõttu. «Esialgne varingu põhjus on liiga palju katusele kogunenud lund,» väitis Ukraina eriolukordade amet.

Uudisteagentuuri AFP teatel varises sisse tuumajaama masinaruumi katus, mis asub küll plahvatuses hävinud hävinud neljandat reaktorit katva betoonsarkofaagi lähedal, kuid pole selle osa.

«Pole mingit ohtu inimeste eludele ega tervisele,» kinnitas ka Vene eriolukordade ministeeriumi esindaja täna hommikul.

1986. aasta 26. aprillil Tšernobõli tuumajaama neljanda energiaploki reaktoris toimunud plahvatus hävitas reaktori ja paiskas viis protsenti selle radioaktiivsest materjalist atmosfääri.

Radioaktiivne aine sadas maha lähikondsesse piirkonda Ukrainas ja Valgevenes ning kandus tuulega mujale Ukrainasse, Valgevenesse, Venemaale, samuti kaugele lääne ja põhja poole, kaasa arvatud Eestisse.

Aastatel 1986 ja 1987 saatis Nõukogude valitsus tuumajaama ja selle ümbrust puhastama 500 000 päästetöötajat ehk nn likvidaatorit, nende seas 4833 meest Eestist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles