Austria tüdruku röövijal oli kaasosalisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natascha Kampusch mullu maikuus.
Natascha Kampusch mullu maikuus. Foto: Reuters/ScanPix

Kümneaastane Natascha Kampusch oli teel kooli, kui maniakk Wolfgang Prikopil ta 1998. aastal röövis. Tüdruk oli mehe käes vangis kaheksa aastat, enne kui tal põgeneda õnnestus. Nüüd hakkab uurimiskomisjon jõudma järeldusele, et mehel oli juhtumis kaasosalisi.





1998. aasta 3. märtsil Prikopili ohvriks langenud Kampuschil õnnestus põgeneda alles 2006. aasta augustis, Prikopil tappis end mõni tund hiljem.



Aasta eest tuli riigi kriminaalpolitsei endine pealik Herwig Haidinger lagedale karmi tõega: juba viis nädalat pärast Kampuschi vangistamist oli politseil Prikopili osas päris häid juhtlõngu, ent võimud ei vaevunud neid korralikult uurima.



Ebaveenev alibi


Nimelt kontrollisid politseinikud 1998. aasta 6. aprillil Prikopili ja tema valget transpordiautot. Kontroll toimus rutiinselt, kuna Kampuschi röövimisega just sellist tüüpi autot seostatigi. Prikopil ütles, et oli kogu röövimise päeva kodus. Politseinikud ei pidanud mehe alibit veenvaks, sest ta oli sel ajal üksi ning tema väidet ei saanud keegi kinnitada.



Peale selle said uurijad 14. aprillil vihje ühelt Prikopili naabruses elavalt politseinikult, kes väitis, et omaette nokitseda armastava mehe maja on hermeetiliselt suletud ja signalisatsiooniga varustatud. Lisaks pidas politseinik tõenäoliseks, et Prikopili valduses võib olla relvi ja et ta võib olla lastest seksuaalselt huvitatud.



Suur töökoormus

Vaatamata vihjetele aga mingit tegutsemist ei järgnenud. Põhjuseks toodi «suur töökoormus». Juhtlõngu ignoreeris ka 2002. aastal moodustatud komisjon Kampuschi juhtumi uurimiseks. Miks vihjeid eirati, selle vastu hakkas Haidinger huvi tundma pärast seda kui Kampusch oli põgenema pääsenud. Ent tollane siseminister Liese Prokop palus tal eelseisvate valimiste tõttu mitte skandaali tekitada.



Küsimus jäi käsitlemata ka pärast valimisi, kuni Haidinger tõega lagedale tuli ja moodustati uus erikomisjon. Kuna see pidi tunnistama, et Haidingeril on õigus ja Kampuschi juhtumit uuritigi lohakalt, moodustati mullu oktoobris veel teine komisjon, millele tehti ülesandeks välja selgitada, kas Prikopilil oli kaasosalisi.



Kuigi see juurdlus on veel pooleli, rääkis viimastel kuudel Kampuschi juhtumiga tegelenud inimene üleeile ajalehele Die Presse, et Kampuschi saatusest oli tema vangistuse ajal kindlasti keegi peale Prikopili veel teadlik. Muu hulgas on luubi alla võetud üks toiduainete ettevõtte omanik, kellelt Prikopil mitu korda kaupa tellis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles