USA korraldab Ukrainale vajaliku laskemoona tootmise (1)

BNS
Copy
Ukraina suurtükiväelased Donetski oblastis.
Ukraina suurtükiväelased Donetski oblastis. Foto: RFE / RL / SERHII NUZHNENKO / Scanpix

Pärast Ukraina abiplaani vastuvõtmist on Ühendriikidel võimalik kolmekordistada 155-millimeetriste mürskude tootmist, teatas neljapäeval USA armee staabiülema asetäitja James Mingus, kelle sõnu vahendasid väljaanded Defense One ja UNIAN.

«Järgmiseks suveks jõuame 100 000 lasuni,» ütles kindralleitnant strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuse (CSIS) korraldatud üritusel.

Muu hulgas laiendatakse olemasolevaid tootmisrajatisi ja kavatsetakse avada uusi Arkansases, Kansases ja Texases.

Kindrali sõnul on enam kui kolm korda rohkem kui 30 000 mürsku, mida tehased peaksid sel kuul tootma ja kuuekordne kasv pärast seda, kui Venemaa 2022. aastal alustas täiemahulist sissetungi Ukrainasse.

Ukraina kaitseminister Rustem Umerov selgitas veebruaris, et Ukraina kasutab päevas umbes 2000 mürsku ja Venemaa sellest kolm korda rohkem.

Tšehhi peaminister Petr Fiala teatas aprilli keskpaiku USA visiidil, et Tšehhi algatus osta Ukrainale laskemoona võimaldas hankida 500 000 mürsku. Fiala lisas, et algatusega on liitunud ligikaudu 20 riiki, sealhulgas Saksamaa, Holland, Kanada ja Poola.

Slovakkia teatas varem sel nädalal, et kodanikud kogusid ühisrahastuse kaudu üle kolme miljoni euro toetamaks Tšehhi valitsuse algatust osta Ukrainale sadu tuhandeid suurtükimürske. Rahakogumisprojekti «Mürsud Ukrainale» («Munícia pre Ukrajinu») veebilehel täpsustati, et algatusega on liitunud juba umbes 50 000 annetajat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles