Keskerakond: mida arvate Euroopa ühisest energiapoliitikast?

Mirjam Mäekivi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Peeter Langovits

Postimees.ee's käib Euroopa Parlamenti kandideerivate parteide vaadete tutvustamine. Täna küsisime kandidaatidelt: kuidas suhtute Euroopa ühisesse energiapoliitikasse ja mida saaks teie seisukoha mõjule pääsemiseks europarlamendis teha? Vastavad Keskerakonna kandidaadid.


Edgar Savisaar: Euroopa Liidul ühtset energiapoliitikat pole, kuid see on vajalik. See nõuab aga väga tõsiseid otsuseid, teiste liikmesriikide huvide ja võimalustega senisest hoopis suuremat arvestamist. Ühtse energiapoliitika eelduseks on jagatud ressurss, jagatud huvid ja jagatud vastutus.

Toetan Euroopa Liidus säästva, keskkonnahoidliku energiapoliitika väljatöötamist ja rakendamist, mis tagab välisõhu kaitse ning energiakulu pideva vähenemise tootmises ja olmes. Selles mõttes on igati kiiduväärt Euroopa Komisjoni kava vähendada primaarenergia tarbimist 20 protsenti aastaks 2020.

Kliimamuutuste tagajärgede leevendamiseks peame vajalikuks teadusuuringute ja eriprogrammide tegemist. Väga oluliseks peame linnaruumi ja tööstuspiirkondade elukeskkonna, eeskätt atmosfääriõhu kvaliteedi tõstmist uute innovaatiliste abinõude väljatöötamise ja rakendamise teel. Linnad eeskätt, sest neis tarbitakse üle 75 protsendi maailma energiast ja tekitatakse 80 protsenti CO2 heitkogusest.

Toetame tervikliku energiasüsteemi väljaarendamist, mis koosneb taastuvenergia osakaalu suurendamisest, põlevkivienergeetika tõhusamast kasutamisest ja tuumaenergia võimalikust rakendamisest Eestis, kui rahvas nii otsustab.

Siiri Oviir: Täna veel on ELis 27 erinevat energiapoliitikat. Energiavarustuse kindlus ja hästi toimiv siseturg on olulise tähtsusega Euroopa ühiskonna arengul. Elu on osundanud ühtse energiapoliitika vajadusele. Toetan seda ja selle nimel teen koostööd mõttekaaslastega parlamendist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles