Kristlik organisatsioon kogub allkirju samasooliste kooselu seadustamise vastu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otsepostitus. Kaitskem üheskoos Eesti perekonda!
Otsepostitus. Kaitskem üheskoos Eesti perekonda! Foto: Toomas Huik

SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks algatas petitsiooni samasooliste paaride kooselu seadustamise vastu.

Sihtasutus kirjutab petitsioonis, et üha jõulisemalt püütakse abielu ja perekonna institutsioone seadustega ümber määratleda, kaasates neisse ka homoseksuaalsed suhted ning justiitsministeeriumis valmistatakse ette kooseluseaduse eelnõud, mis seadustaks ka samasooliste paaride kooselu.

Sihtasutus peab muret tekitavaks asjaolu, et samasooliste kooselu seadustamisel hakatakse rääkima lastele homoseksuaalsest eluviisist, kui tervest ja moraalsest eneseteostuse võimalusest. Samuti soodustab see ka homopaaridele lapsendamise õiguse andmist.

Petitsioonile loodab sihtasutus koguda 12. maiks vähemalt 10 000 allkirja ja anda need riigikogule.

Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks lähtub eesmärgist seista kristlikule õpetusele tuginedes perekonda, moraaliseadust, inimväärikust ja -õigusi ning omandit austava traditsioonilise ühiskonnakorralduse ja Euroopa kultuuripärandi kaitsmise eest kõigis ühiskonnaelu valdkondades.

Mitteabielulise kooselu õigusliku reguleerimise võimalusi analüüsis justiitsministeerium juba 2009. aastal. 2011. aasta mais juhtis ka õiguskantsler tähelepanu, et praegune õigusraamistik ei taga elukaaslaste õiguste kaitset ning olukord, kus on reguleerimata samasooliste inimeste kooselu, pole põhiseadusega kooskõlas.

Sama aasta augustis pakkus justiitsministeerium parlamendiparteidele kooselu reguleerimiseks välja neli valikuvarianti, mille kohta laekunud arvamuste ja ettepanekute põhjal koostati kooseluseaduse kontseptsioon.

Kavandatava regulatsiooni mõte on kaitsta kooselusuhetes lapsi ja nõrgemat poolt ning anda lisakindlust elukaaslasele, kes on lapsega koju jäänud ja pühendunud perekonna eest hoolitsemisele.

Teine ettepanek annaks Eesti elanikele võimaluse oma kooselu ka registreerida. Kontseptsiooni kohaselt saaksid seda võimalust kasutada kõik paarid sõltumata sellest, kas tegu on vastassoost või samast soost inimestega. Selleks peaksid elukaaslased sõlmima notari juures kooselulepingu, kus peab valima varasuhte ning lisaks saab kokku leppida ka ülalpidamiskohustuste ja pärimise küsimustes.

Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid on kinnitanud, et pooldavad sooneutraalset partnerlusseadust, samas kui IRL ei ole nõus isegi vabaabielude seadustamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles