Maa-amet küsib põllumajandustootjatele ümberkruntimise toetust

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisene põld.
Sügisene põld. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Maa-amet saatis põllumajandusministeeriumile ettepaneku hakata edaspidi toetama ka maakorralduslikku tegevust.

Maa-ameti nõuniku kt Evelin Jürgenson ütles, et maa ümberkruntimine aitaks vähendada maaharimiskulusid ja muuta põllumajandustootmist konkurentsivõimelisemaks, kirjutab Saarte Hääl.

Laialipillutatud maatükid vähendavad tootmise efektiivsust, kuna tootjad peavad sõitma ühelt põllult teisele ja tegema üleliigseid kulutusi.

Kui Eestis pole maareformi järgselt koostatud ühtegi ümberkruntimiskava, käib mujal Euroopas maakasutuse parendamisel vilgas tegevus. Lääne-Euroopa riikides on maakorraldust kasutatud maakasutuse tingimuste parandamiseks juba aastakümneid, kui mitte aastasadu.

Üha aktiivsemalt tegeletakse maakorralduse küsimustega ka Ida-Euroopa riikides, kus sarnaselt Eestiga on maareformi läbiviimisega paratamatult kaasnenud maade tükeldatus. Praegu mõtleb enamik Ida-Euroopa maid, kuidas maareformi käigus väikesteks tükkideks laiali jagatud maad uuesti tootlikumaks muuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles