Auto varastanud lapsed põgenesid politsei eest Lätti

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhilubade puudumine ei takistanud alaealisel seltskonnal autosse istumist ja Läti suunas kihutamist.
Juhilubade puudumine ei takistanud alaealisel seltskonnal autosse istumist ja Läti suunas kihutamist. Foto: montaaž

21. märtsil kogunesid Tallinna kesklinna kaubanduskeskusesse 13-16 aastased noorukid. Vaba aega oli laialt käest, sest koolivaheaeg oli alles poole peal. Omavahel oldi tuttavad vaid põgusalt - üks tundis kedagi Facebookist, see oli omakorda järgmise tuttav jne. Kaugeim «hängija» oli Jõgevamaal asuvast vallast, üks tüdruk oli pärnakas, ülejäänud tallinlased.

Hilise õhtu saabudes tegi Tallinnas elav tüdruk ettepaneku minna edasi tema juurde. Ema luba edasiseks istumiseks tüdrukul oli ja nii suunduski kuuest noorest koosnev seltskond koos äärelinnas asuvasse eramusse.

Kui seltskond kesköö paiku kohale jõudis, olid vanemad juba ülakorrusele magama läinud. Võõrustajast tüdruk tundis allkorrusel pidutsejaist paremini vaid üht, seltskonnast vanimat 20-aastast noormeest.

Hilisemate sündmuste irooniana oli see noormees seltskonnast oma varasema käitumise poolest kõige problemaatilisem. Ent ta oli ainus, kellel hiljem juhtunus vähimatki süüd pole. Ta oli nimelt seltskonnast esimene, kes peohoost väsis ja allkorrusele magama jäi. Ülejäänud seltskond jätkas pidutsemist varahommikuni, misjärel lahkuti.

Kui pererahvas hommikul üles ärkas ja end tööle sättima asus, avastas ema, et maja eest on kadunud tema eelmisel aastal ostetud 20 000 eurot väärt sõiduauto Toyota Verso. Sõiduauto võtmed said pidutsejad oma kätte esikus olnud jope taskust. Majapidamisest lahkudes oli kaasa võetud veel allkorrusel olnud400 eurot maksev sülearvuti.

Vargusest teatati politseile, kellel oli perele varuks halb uudis. Pereema Toyota oli vahepealsetel hommikutundidel osalenud Tallinn-Pärnu-Ikla maanteel viimase aja hullumeelsemas tagaajamises. See kulmineerus Läti pinnal avariiga piirilt paarikümne kilomeetri kaugusele jäävas Salacgriva linnas. Auto omavolilised kasutajad olid Lätis kinni peetud ja ootasid Eestile üle andmist.

«See on tavalistest sarnastest lugudest täiesti teistmoodi juhtum,» ütleb Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude talituse juht Toomas Jervson. Kui omaniku loata auto sõitmiseks võtmise lugusid juhtub ikka, siis eriliseks muudavad selle loo mitu asjaolu. Esiteks autoga sõitjate noorus ja varasem seadusekuulekas taust. Samuti tõsiasi, et neist kellelgi polnud autojuhtimise õigust andvaid juhilube.

«Nad said ise ka aru, et roolis olnud inimene pole kõige turvalisem juht ja seetõttu vahetati teel mitu korda juhti. Kuid ega see autot liikluse mõistes turvalisemaks muutnud,» ütleb autojälitus gruppi juhtiv Viktor Brujev.

Ent erakordseid tegureid oli veel. Kasvõi see, et seltskonnal tuli uitmõte minna seiklema välismaale - Riiasse. Taskuraha noortel oli ja auto kütusepaagis paistis bensiini lõbureisi tarbeks samuti piisavalt olevat. «See on esimene kord, kus taoline juhtum jõudis otsaga välismaale ehk teise riigi jurisdiktsiooni,» ütleb politseinik Jervson.

Mis edasi juhtus ja millise surmapõlgava politsei eest põgenemisega lapsed hakkama said, loe edasi Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles